1Dec

1. desember: Juleironi i skogen

“Julekveld i skogen” er et “must” og en av mine absolutte favoritter når det gjelder musikalsk julefeiring. Den var et fast innslag på radio i min barndoms adventstid. I ung alder slet jeg med å forstå ironien, men ettersom årene gikk ble den mer og mer verdsatt og et befriende innslag i et ellers alt for ofte kvelende tradisjons- og klisjéfylt julefeiring. Så derfor innleder jeg julekalenderen med litt ironisk distanse til den sentimentalitet og det sødmefylte gravalvor som tross alt kommer de 23 neste dagene.

Visa er skrevet av Astow Eriksen (tekst) og Otto Nilsen (musikk) og ble skrevet som en julenidvise og julekritikk mot all julesentimentalitet og julenostalgi (!) knyttet til den moderne julefeiringen. Den ble skrevet til og framført for første gang i NRKs Søndagsposten i 1963 av Rolf Just Nilsen. Teksten er inspirert av de sorgmuntre historiene i datidens julehefter.

Versjonen som ble spilt inn, og som i dag spilles på radio, har ni vers. Men opprinnelig ble sangen skrevet med ett vers til, som NRK og Otto Nilsen nektet å spille inn. Verset som ble forkastet lød slik:

«Stillhet senket seg i stuen brutt av julerap og stønn, fra de juleglade gamle og den julesendte sønn. Men da fram på julebordet sattes juledram og røyk, gjorde gamlemor et hallingkast så sengehalmen føyk. »

Otto Nilsen skal ha sa sagt: «Vi kain itj la deijn gamle dama ligg der å drækk sæ foijll på julekveijln!» Og dermed ble den delen av teksten strøket. Da vet du det.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.