2Dec

2. desember: Regjeringens tre julenøtter

Regjeringen kunne allerede i går avsløre årets julegave til folket: 734.000 kroner av de norske EØS-midlene er brukt til omfattende restaurering av den tjekkoslovakisk-østtyske julenostalgikeren “Tre nøtter for Askepott” (Drei Hasselnüsse für Aschenbrödel/Tři oříšky pro Popelku). Årets julegave er kommet i stand gjennom et samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket i Norge og Filmarkivet i Praha.

Filmen hadde sin premiere 1. november 1973 i Berlin, og den nyrestaurerte utgaven presenteres på en nypremiere i Oslo 14. desember i år. Filmen sendes årlig på fjernsynet i Tyskland, Tsjekkia, Slovakia,Sveits og Norge (på NRK klokka 11). Fortelleren i den norske versjonen er Knut Risan, og filmen ble vist for første gang i Norge 3. januar 1975.

Musikken er komponert tjekkiske Karel Svoboda. Svoboda var medlem i det tjekkiske rockebandet Mefisto og komponerte film- og teatermusikk. Han tok sitt eget liv i 2007.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.