3Dec

3. desember: Godhetstyranniet revisited – Josefs julevise

3. desember. Halvdan Sivertsen og hans “Josefs julevise” passer i dag. For tredje døgnet på rad har ingen krysset den norsk-russiske grensen på Storskog i jakt på beskyttelse eller asyl. Det passer dårlig inn i skremmebildet enkelte iherdig forsøker å skape av et Norge som invaderes av lykkejegere og islamister. Den knirkende lyden du hører er derfor ikke den av velferdsstaten som knaker i sammenføyningene.

Det er mer trolig lyden av hjernefjerten som presser på hos enkelte høylytte alarmister når deres dystopiske virkelighetsbeskrivelser møter realiteten: at Norge er et godt fungerende, fredelig demokrati som er istand til å håndtere også en økning i antall mennesker på vandring i verden. Vi har råd og anledning til å være empatiske og nøkterne uten å å bli drittsekker. Vi kan koste på oss å være mennesker. Kanskje spesielt i en tid der nettopp menneskelighet synes å være den største mangelvare.

Det var statsråd Sylvi Listhaug (FRP) som i begynnelsen av november slo fast at “Godhetstyranniet rir Norge som en mare“; altså at hun og hennes meningsfeller for en strengere flyktningepolitikk stemples som onde av “godhetsposørene” – det vil si de som altså mener vi bør ta imot og hjelpe mennesker på flukt. Siden da har internettet og blant annet avisa Nordlys utpekt alarmisten Hege Storhaug til nasjonens aller ypperste tenker.

Josefs julevise er på ingen måte en sang som får plass på min liste over julefavoritter, men jeg vet at mange nok er glad i den. Og så passer den unektelig godt inn i tidens mest aktuelle politiske debatt. I så måte lever jeg vel greit med å bli omtalt som godhetstyrann eller godhetsposør:

Og vi banka på døran i slott og palass
Førr vi trengte tell husrom og mat
Men de mektige møtt oss med skuddsikkert glass
Og de rike de møtt oss med hat

Ha en fortsatt fin adventstid, både alarmister og godhetsposører. Og husk å gi en raus slant i armeens julegryter.

Mer julemusikk finner du her

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.