28Jul

Angsten for “alle” i akademia og media

Akademia nærer skepsis og angst for Wikipedia. Det vil antakelig bli ytterligere dokumentert etterhvert som Vox Publica publiserer sine intervjuer med norske akademikere og deres syn på nettopp Wikipedia. Jeg ville bli overrasket dersom førstemann ut, økonom Steinar Vagstad, er alene i sitt syn:

Wikipedia kommer nedenfra og er en tumleplass for glade amatører. Wikipedia er kanskje for tidkrevende til at forskere bør bruke tid på det. Forskere bør kanskje heller bruke tiden sin til å formidle kunnskap på andre fronter.

I akademia som i media synes det å eksistere en dyp skepsis og angst for den nye, deltakende virkeligheten, hvor de “glade amatører” skriver artikler om forhold de ikke har fått forhåndsgodkjennelse til. Og som Vagstad viser, er det frykten for “amatørskapet” som er argument.  I media er saken eksisterer den samme skepsis: journalister kritiserer borgerjournalistikk og bloggere for å være “glade amatører”.

Igjen; jeg tror det handler om makt. Forskningsinstitusjonene og redaktørene har ikke lenger makt og myndighet til å avgjøre hvem som får publisere og formidle nyheter eller forskningsbasert kunnskap. Privilegier og anseelse står for fall. For noen er dette åpenbart vanskelig å forsone seg med.

For når “alle og hvem som helst” kan kalle seg journalister og leksikonforfattere, da er det bare selve kvaliteten på produktet som avgjør om vi bruker produktet. Wikipedia er en de facto standard for nettbasert, leksikalsk kunnskapsformidling. Demokratisering og deltakelse er selvsagte deler av det nye informasjonssamfunnet. Man må kanskje være norsk forsker eller journalist for ikke å forstå det: nå vil alle være med.

Eiriks forfatterblogg har dessuten en god kommentar på saken.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.