20Jan

BM: “Kritisk journalistikk ønsket”

Fylkesordfører Runar Sjåstad refser finnmarksmediene for å være for servile og ukritiske. Han ber om mer kritisk og undersøkende journalistikk. Noen bør så avgjort ta han på ordet.

Finnmark Journalistlag skal diskutere fylkets (u)kritiske journalistikk på sitt møte i Kirkenes i slutten av januar. I den anledning har fylkesordfører Sjåstad allerede fyrt gått opp med sine utspill om den tannløse og ukritiske lokalpressen. Han er mildt sagt ikke imponert over fylkets journalister og medier, som han mener mangler kompetanse:

Jeg savner et kritisk blikk. Vi har mange små redaksjoner der alle journalistene må jobbe på alle felt. Det vil si at ingen spesialiserer seg på felter som krever langsiktig fokus og kunnskap.

Generelt er det vel slik at svært mange av journalistene i Finnmark rent faktisk har formell kompetanse i journalistikk – altså sitt fag. Jeg tror kompetansesituasjonen er svært mye mer kritisk og alvorlig i politikken, der en hvilken som helst kan uttale seg om hva som helst – med den største selvfølgelighet. Ja, ikke bare uttale seg, men fatte beslutninger som får konsekvenser for svært mange liv.

I fjor foreslo fylkesordføreren å omorganisere NRK Troms og Finnmark, slik at Finnmark igjen fikk eget distriktskontor. Det er med andre ord en tilsynelatende medieinteressert folkevalgt det her er tale om? Kanskje. Vanligvis er forsøk på mediekritikk fra folkevalgte drevet av misnøye om konkrete journalistiske produkter, og sjelden prinsippene og rammebetingelsene for den.

Men når en fylkesordfører ber om å bli undersøkt og gransket, så bør noen redaktører og journalister ta han på ordet. Det første Sjåstad bør utfordres på, er hans ønske om å opptre som redaktør for NRK eller lokalpressen. For Sjåstad er så åpenbart et politisk produkt av den gamle politiske skolen i fylket, hvor lokalpressen (A-pressen) og NRK var størrelser som direkte og indirekte kunne styres mer eller mindre diskré fra fylkets sosialdemokratiske partikontorer. Fremdeles irriterer enkelte folkevalgte i Finnmark seg over at massemedienes journalistikk og organisering ikke lenger styres gjennom partipolitiske prosesser, men er overført til styrerom befolket av investorer og strateger.

Jeg er enig med Sjåstad. Vi trenger mer kritisk og undersøkende journalistikk. Men det bekymrer at unngår å forslå hva han og Finnmark fylkeskommune kan gjøre for å styrke journalistikken og dermed befolkningens mulighet til å holde seg orientert. For vi driver jo ikke journalistikk for journalistenes, redaktørenes eller fylkesordførernes del? Det er vel folket som skal informeres, til syvende og sist?

Kunne fylkeskommunen praktisert større grad av meroffentlighet og sluppet journalistene lettere til i fylkets dokumentarkiv? Naturligvis. Hvorfor foreslår ikke Sjåstad det da? Og hvorfor insisterer mediehusene i Finnmark å distribuere journalistikken på papir i det mest langstrakte og ufremkommelige fylket i landet – mens fylkets nettaviser er en vits? På statstøtte?

Det er mange ting verdt å diskutere omkring journalistikken i Finnmark. La oss ta debatten.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

4 comments

 1. Mye bra her. Det virker som Sjåstad prøver å fyre folk, ikke komme med noe konstruktivt. Hva vil han EGENTLIG med journalistikken? Jeg savner konstruktiv kritikk fra Sjåstad – og et snev av optimisme.

  Når Sjåstad kommer med slik kritikk frister det ikke for meg som journalistikkstudent og komme “hjem” for å jobbe når jeg er ferdig med utdanningen min. Men debatten som har rast i ettertid viser at det er guts i journalistene.

  Skulle bare ønske politikerne kunne vise noe av det samme…Guts til å trekke til seg den type journalistikk de ønsker på en positiv måte. Joda, vi kan alltids bli mer kritisk, mer gravende og mer analytisk. Men er det egentlig det Sjåstad vil?

 2. Mye bra her. Det virker som Sjåstad prøver å fyre folk, ikke komme med noe konstruktivt. Hva vil han EGENTLIG med journalistikken? Jeg savner konstruktiv kritikk fra Sjåstad – og et snev av optimisme.

  Når Sjåstad kommer med slik kritikk frister det ikke for meg som journalistikkstudent og komme “hjem” for å jobbe når jeg er ferdig med utdanningen min. Men debatten som har rast i ettertid viser at det er guts i journalistene.

  Skulle bare ønske politikerne kunne vise noe av det samme…Guts til å trekke til seg den type journalistikk de ønsker på en positiv måte. Joda, vi kan alltids bli mer kritisk, mer gravende og mer analytisk. Men er det egentlig det Sjåstad vil?

 3. Ja, jeg savnet også eksempler og noe konkrete om hva Sjåstad egentlig ville. Men det fikk kanskje deltakerne på journalistseminaret i Kirkenes vite. Synd ingen medier interesserte seg for å rapportere fra selve møtet og bare lagde forhåndssaker.

  Deri ligger kanskje Sjåstads kritikk? Hva vet jeg.

 4. Ja, jeg savnet også eksempler og noe konkrete om hva Sjåstad egentlig ville. Men det fikk kanskje deltakerne på journalistseminaret i Kirkenes vite. Synd ingen medier interesserte seg for å rapportere fra selve møtet og bare lagde forhåndssaker.

  Deri ligger kanskje Sjåstads kritikk? Hva vet jeg.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.