27Jun

Debatten om nettdebatten er en avsporing

Det finnes en rekke grep norske medier bør gjøre for å endre seg i tråd med den kulturelle og teknologiske utviklingen som nettet og de sosiale mediene representerer. Den emosjonelle norske debatten om nettdebatten er og blir en avsporing, og har primært som funksjon å dekke til medieorganisasjonenes uvilje mot endring.

Ifølge noen er medienes åpne nettfora uten krav til åpen identitet eller andre kontrollerende tiltak demokratiserende. De representerer derfor et skritt i riktig retning fra tiden da redaktøren eller redaksjonen bestemte hvilke borgere som kom til orde. Jeg er ingen varm tilhenger av at mediehus eller redaktører skal forvalte frihet til ytring som et privilegium for de få. Men dersom redaktørens svar på netteknologiens frigjørende egenskaper innebærer å resignere for mobbens prinsipp, mister jeg all respekt for landets redaktører.

Å mene at alle skal ha rett til å si hva som helst, hvor som helst, uten å oppgi identitet eller måtte forholde seg til redigering eller kontroll, det er som å si at ansiktsløse, lovløse gjenger i bygatene er å foretrekke framfor en offentlig ordensmakt. Demokrati har lite med trakassering og den sterkestes rett å gjøre.

Mediene må stille seg noen spørsmål: Finnes det måter å styre og vedlikeholde kvaliteten på en offentlige samtale uten å redigere hvert ord? Naturligvis. Du kan begynne med å rekruttere gode stemmer til å delta. Du kan begynne med å gi dem alle navn og ansikt. En viktig del av redaktørenes jobb er å bli kjent med stemmene og ansiktene der ute og skape en følelse av fellesskap.

Coaching og kultivering framfor redigering og utestenging. Man kan lære debattantene debatt, men det krever kanskje andre mennesker med andre holdninger enn dagens redaktører?

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.
Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.