6Sep

Den kjedelige samepolitikken

Ordfører og sametingsrepresentant Knut Roger Hanssen (H) kjeder seg sånn med samepolitikken at han helst vil slippe. Så kjedelig og meningsløs synes han det er å være Høyres representant i samenes folkevalgte parlament, at han har søkt om å få slippe ombudsplikten for å kunne konsentrere seg om ordførerjobben.

Den erfaringen jeg har gjort er at det ikke er lett å være på en enmannsliste. Man har ikke den helhetlig oversikten. Man sitter i en komité, men har ikke noe nettverk eller miljø å jobbe i hvis man ikke er med i en gruppe. Hvertfall hvis man ikke er i flertallsgrupperingen.

Nå hører det med til sannheten at Hanssen knapt har satt sine ben i den komitéen har er medlem av. Politisk eller intellektuell ensomhet kan selvsagt være fryktelig kjedelig, det kan sikkert flere enn Hansen skrive under på. Redaktøren for Nordlys, Anders Opdahl, gjorde nettopp det. Han ga uttrykk for at Sametinget nå var blitt så kjedelig at landsdelsavisen Nordlys ikke lenger klarer å mobilisere redaksjonell interesse nok til å formidle hva som skjer på Sametinget.

Sametinget må markere seg i storsamfunnet også utenfor plenumssamlingene, det tror jeg de må bli flinkere til. Da er det helt naturlig at vi vil bruke mer krefter på å dekke hverdagen i Sametinget i Karasjok.

Sametingets virksomhet og samepolitikkens innhold er saktens verdt både en og to debatter, både om dens fokus, aktualitet og annet. Men nettopp folkevalgte Hanssen og sjefredaktør Opdahl er mennesker som, mer enn de aller fleste andre, besitter posisjoner, ressurser og anledning til å gjøre den samepolitiske debatten spennende, aktuell og interessant. Det er rett og slett vanskelig å se hvem andre som er i bedre posisjon til å gjøre den mer interessant, enn nettopp pressen og de folkevalgte selv. Men når de samme herrene høylytt og i all offentlighet sutrer og resignerer for sin egen mangel på interesse for den  politikk de samtidig kritiserer, blir også den kritikk de bærer til torgs irrelevant.

Hanssen er forøvrig  ikke den første representant som har kommet på bedre andre tanker etter å ha blitt innvalgt som fast representant på Sametinget. Omkring 10 personer har fått lengre permisjoner eller er fritatt for ombudsplikten siden etableringen av Sametinget 1989. Steinar Pedersen og Berit Oskal Eira fikk lengre permisjoner da de ble utnevnt til statssekretærer, et par stykker fordi de ble ansatt i Sametinget (ansettelse og verv som folkevalgt er forbudt ved lov) og et par til fikk fritak fordi deres verv som folkevalgt kom i konflikt med tilbud om jobber som journalister.

Men ingen har så langt fått fritak på grunn av manglende interesse. Det blir i så fall en helt ny og svært interessant utvikling innenfor det samepolitiske området, og således har både Hanssen og Opdahl fått det som de vil. Vi venter i spenning.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.