4Mar

Doveggen i Sápmi

NRK Sámi radio huser det som har potensiale til å bli et usivilisert debattforum. I dag har det knapt kvaliteter som overstiger veggen på et offentlig toalett. Men det aspirerer til det verre.

Siden Agderposten ble dømt av Pressens Faglige Utvalg for å gjengi ville og usanne rykter om fotballspiller Stig-Inge Bjørneby sakset usensurert fra avisens nettdebatt, har landets redaktører og journalister diskutert heftig hvordan nettmedienes debattforaer skal forvaltes og redigeres. Ja, om de skal det. På den ene siden ønsker man å slippe allmennheten til med sterke meninger, rett fra levra. På den andre siden ønsker man et sivilisert ordskifte som ikke helt og holdent domineres av kverulanter, troll og drittsekker.

Ethvert nettmedium med respekt for seg selv og sine lesere skal nå ha debattforum, kommentarfunksjoner og blogg-muligheter. Begrunnelsen er hensynet til ytringsfriheten og demokratisering av journalistikken. Folket skal få prege det journalistiske produktet, sier journalister og redaktører. Men i like stor grad ønsker bladfykene funksjoner som gjør at brukerne stadig vender tilbake. Det kalles brukerlojalitet og kan, selv for NRK Sámi radio, gi markedsandeler som i dag er for hard valuta å regne i NRK-konsernet. Ikke minst i det stadig økende, samiske mediemangfoldet.

Sist uke var det sametingsrepresentant Terje Tretnes sin tur til å møte nett-trollene på NRK Torget. Da kunne vi lese hans saklige og politiske kritikk av det han mener er regjeringens manglende innsats overfor diskrimineringen av samer. Han ble raskt imøtegått av anonyme troll som strødde rundt seg med idiotforklarende og karakterutslettende benevnelser om Tretnes som person og som folkevalgt.

Jeg er forsåvidt usikker på om Terje Tretnes trenger min støtte i denne saken. Han er selv en mann som gjennom sin politiske karriere ikke har gått av veien for friske og ikke alltid like gjennomtenkte uttalelser og karakteristikker. Utnavnet “Leppa” er derfor ikke gitt ham til del helt uten grunn. Men i dette konkrete tilfellet var imidlertid Tretnes saklig og skikkelig på alle måter, selv om det politiske innholdet i innlegget sikkert kunne både angripes og dissikeres av de som er opptatt av slikt. Der og da var det åpenbart ingen. Det var personen Tretnes som fikk og får gjennomgå. Ja, for gørret ligger fremdeles der, til alles forlystelse.

Men burde ikke folkets røst få komme til uttrykk i ren, usminket form, hvor enn heslig den er? Rett fra levra? I alle fall overfor en folkevalgt som selv ved flere anledninger har satt standarden for flåkjeftede uttalelser? Personlig synes jeg ikke det. Vi fyller ikke stuebordene våre med møkk bare for å få bekreftet for oss selv at den finnes. Vi forstår dritt som konsept, uten å måtte ha den liggende rundt oss hele tiden. Vi mister noe verdifullt som samfunn dersom vi overlater dialogen om samfunnets viktige valg til de som lallende henfaller til ukvemsord og kroppslyder for å understreke sin avsky for alt og alle. Kort sagt, uten en viss orden og system vil all nettdebatt før eller senere tilgrises av svina på nett. Ja, for de er der også. De er overalt hvor det stilltiende aksepteres at de er.

Og inntil NRK Sami radio gjør det som skal til for å heve nivået på sitt debattforum, ut over doveggens stille primalskrik, kan man ikke forvente en seriøs, offentlig samtale der.

Artikkelen er skrevet for og publisert i den samiske avisen Ságat

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.
Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.