29Jul

Dyrenyheter og døde menns ereksjoner

Som vanlig tegner årets multesesong til å bli en katastrofe, ifølge lokale kjennere. Det er ikke godt å vite om det virkelig er et dårlig multeår, eller om det er de lokale kjennere som forsøker å begrense konkurransen om viddas gull. Nettopp det siste er årsaken til at multebærene i Nord-Norge tilsynelatende har vært i konstant og akutt nød siden veiforbindelse ble etablert mellom tettstedene i landsdelen.

Bjørn! Bjørn!
Strategien er viden kjent som det viktigste tiltaket mot bærplukker-konkurrenter. År om annet kan det være behov for sterkere lut: bjørn. Hvis ikke spådommer om dårlig multehøst rokker ved bærtrangen, så vil som regel et par bjørneobservasjoner i det aktuelle området bidra til at antallet bærplukkere reduseres dramatisk.

Men i år er det særlig begredelig forhold i den nordnorske faunaen, ettersom verken fugl eller fisk ser ut til å ha tatt ansvar for å møte opp i tilstrekkelig antall. Reinsdyrene derimot, som alltid finnes i rikelig antall, går bokstavelig talt nye veier og har begynt å beite i landsdelens tunneler. Kanskje som erstatning for gamle beiteområder som ofres i gulljakten på vidda – eller bare fordi ulven, jerven og gaupa fremdeles holder seg unna tunnelene?

Det er ikke helt uten grunn jeg ofte omtaler NRK Sámi radio for “dyrenes nyheter” (tidl. innslag i radioprogrammet Revolvermagasinet). Noe må man jo ha å melde, selv om sommernyhetene kan fortone seg som øvelser i kjedsomhet og manglende interesse.

Mens vi venter på Godot
Ikke så ulike de evig ventende Estragon og Vladimir i irske Samuel Becketts stykke “Mens vi venter på Godot” (Waiting for Godot):

Estraon: What about hanging ourselves?
Vladimir: Hmm. It’d give us an erection.
Estragon: (highly excited). An erection!
Vladimir: With all that follows. Where it falls mandrakes grow. That’s why they shriek when you pull them up. Did you not know that?
Estragon: Let’s hang ourselves immediately!

Dyrenyheter altså, og døde menns ereksjoner(!) på denne bloggen i dag. Hvordan i alle dager skrev jeg meg hit? Må være kjedsomhet. I så fall virker ferien godt. Kanskje spesielt de 9 dagene vi hadde i Irland i sommer.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.
Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.