18Sep

En kampanje for Jonas

Konspirasjonsteorier er moro. Her er en om Jonas Gahr Støre. Ja, ikke så mye konspirasjon som kommunikasjon kanskje. Men kan hende er det ikke så sjelden to sider av samme sak. Dagens sak i Dagsavisen viser at mange fylkesledere i Arbeiderpartiet tilkjennegir at de gjerne ser Jonas Gahr Støre som den neste lederen av partiet “når Stoltenberg en dag gir seg”.

I løpet av 48 timer har Jonas Gahr Støre altså gått fra beskjedne “ takke ja til nominasjon til Stortinget” til partileder for det samme partiet han (ennå) ikke er folkevalgt for. Ifølge Støre tok han den endelige beslutningen om å takke ja til nominasjonen sist helg. Vi andre vet naturligvis at kampen omkring Aps Støre-nominasjon i Oslo aldri hadde blitt utkjempet med mindre partiledelsen var sikre på at Støre ville stille. Skulle man risikere å nominere Støre, for så å risikere at han takket nei og således gi alle poengene og hele seieren til Kleiv Fiskvik? Neppe.

Og i løpet av de fire siste dagene – fra en ydmyk beslutning om å takke ja til å være kandindat til Stortinget– er Støre nå hovedpersonen i debatten om hva neste leder og statsministerkandidat for Arbeiderpartiet skal hete. På under en uke er alle tidligere spekulasjoner om at EU-motstander og trønder Trond Giske eller sjøsamen Helga Pedersen fra Tana noen gang blir statsministre permanent parkert.

Slikt skjer ikke tilfeldig. Like lite som det er tilfeldig at den gamle nyheten om Støres utagerende (og tvilsomme??) ungdomstid” i grenselandet mellom Høyre og Arbeiderpartiet i går var stor sak i alle medier(via VoxPopuli). For noen passet det perfekt at nettopp saken om Støres borgelige tilbøyeligheter ble nasjonalt distribuert.

Oppbyggingen av myten om superpolitiker Jonas Gahr Støre har han selv bidratt til, ved å være utenomordentlig dyktig. Samtidig er det jo åpenbart at noen der ute liker Jonas Gahr Støre. Støre virker å være hel ved, på alle måter. Men det ville være naivt å tro at den tilsynelatende tilfeldig voksende interessen for Støre er… vel, tilfeldig. Og det er neppe tilfeldig at Dagsavisen nå konsekvent omtaler landets eneste ikke-valgte parti- og “stats”leder som “Jonas” i alle sin artikler.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

4 comments

  1. Apropos den eldgamle nyheten. I Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Jonas_Gahr_St%C3%B8re om Jonas Gahr Støre står det punktet som en referanse til Dagsavisen 29. desember i fjor. Lurer litt på hva som stod i den spesifikke artikkelen nå.

  2. Apropos den eldgamle nyheten. I Wikipedia http://no.wikipedia.org/wiki/Jonas_Gahr_St%C3%B8re om Jonas Gahr Støre står det punktet som en referanse til Dagsavisen 29. desember i fjor. Lurer litt på hva som stod i den spesifikke artikkelen nå.

  3. Nettopp. Kanskje noen har artikkelen på pdf, en fungerende lenke eller noe.

    http://no.wikipedia.org/wiki/Jonas_Gahr_Støre

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.