8Aug

En slags norsk mediedebatt

Britiske medier erfarer at kommentatorer forlater The Daily Telegraph til fordel for bloggosfæren, og må derfor ta grunnleggende diskusjoner om journalistikkens og medienes innhold og framtidige forretningsmodeller. I Norge diskurerer redaktører hvorvidt alkohol bør konsumeres av journalister på bar. Fokus mine damer og herrer, fokus for svingende.

Av og til lurer jeg på hvor dumme norske redaktører og journalister egentlig tror mediekonsumentene er. Sånn egentlig? Hva mener de om oss? Ålreit da, noen av oss mestrer ikke alle tonene i skalaen. Men det er antakelig flere enn jeg som lurer på hvorfor Dagbladet og Dagsavisen hver for seg ser ut til å akseptere at det foregår en tildels høylytt samtale om dem blant leserne, uten at noen fra redaksjonene deltar i samtalen?

Hva er det med norske medier og nett? Og en annen ting; hva i alle dager er det som gjør at ingen kommenterer artiklene på Journalisten? Er det ingen redaktører eller journalister som har noe å si i den mest omskiftelige tiden i moderne mediehistorie? Opplaget faller, annonsene går over på nett, bloggere og sosiale medier overtar. Fremdeles ingen som har noe å si? Kanskje noen burde erkjenne at stillheten er en del av norske mediers problem. Den som ikke deltar, finnes ikke.

Men skjenk opp en øl, da renner begeret fullt. Åpenbart. Tips: redaksjonenes Akan-policy er ikke alment interessant.

mediedebatt.jpg

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

11 comments

 1. Yngve Grønvik

  Jeg skal ikke kommentere denne saken, verken si noe om anmeldelsen av bandet, drikking i arbeidstida eller noe som helst ettersom jeg er både journalist og musiker. Kjenner at jeg kommer til å skyte meg i foten midt i døra her… Herved er i alle fall en kommentar gitt! :o) Yngve

 2. Hehe. Skyting av føtter omkring inngangsparti er en øvelse flere kanskje burde prøve.

 3. Kristine Löwe

  Nå er det jo også en del som kommenterer Journalistens artikler på sine egne plattformer da, sånn som deg:-) Ideelt sett burde vi hatt en måte å synliggjøre det på selvsagt, men jeg følger da med på hvem som snakker om oss… Kanskje vi er nødt til å ha et foredrag eller to om det i nettforumet: 1) ABC i hvordan følge med på hva folk sier om avisen din på nett, 2) hvordan bruke denne informasjonen til noe nyttig (skjønt det høres jo litt basic ut, trist om dette er nytt for landets journaliststand)…..

 4. Fader. Det er jo alltid litt irriterende å få hovedpoenget sitt torpedert i andre kommentaren:) Nuvel. Joda, visst finnes det journalister og redaktører som følger med og deltar i den globale og lokale samtalen på nett. Ikke minst blant Journalistens folk, har jeg registrert. Det er kanskje ikke det at det er så nytt for journalister, men det virker som om noe man gjør når man kommer hjem – på Facebook. Ikke i arbeidstiden:). En ting er overvåking og kommunikasjonsstrategier – det andre er jo: hvordan bruke samtalene på nett til å utvikle journalistikken. Der føler jeg fremdeles det er litt å gå på. Den offentlige samtalen om norske medier er fremdeles veldig elitistisk og fagtidsskrift-orientert.

 5. Jeg tror det er en del journalister som følger med på blogger uten å delta i debatten. Det kan være flere grunner til det. Når det gjelder de som ikke svarer på konkret kritikk, kan jeg tenke meg to forklaringer. 1) At norske blogger fortsatt mangler den gjennomslagskraften som man har i Sverige, Storbritannia, USA. 2) At det er vanskelig å skaffe seg ordentlig oversikt over bloggsfæren og hva som skjer der. Vi mangler gode portaler/aggregeringsoversikter. Alle sitter på hver sin lille tue. Og 2 henger sammen med 1. Til sammen gjør dette at det kanskje er lett å velge det enkleste: bare ignorere og late som ingenting.

 6. Det er naturligvis riktig, – selvsagt er det journalister og redaktører som følger med. Jeg mener heller ikke at de er tosker – posten ble i overkant sarkastisk, det skal jeg jo ærlig innrømme – jeg mener bare at mediene har alt å vinne på å delta i den offentlige samtalen om journalistikken. Ikke først og fremst for å svare på kritikken – men for å ta kontrollen og legge premissene for diskusjonen om mediehusenes og journalistikkens framtid i en ny medievirkelighet. Og mediesituasjonen forutsetter jo at den samtalen tas i offentligheten, sammen med leserne. Noen burde ta initiativ til aggregering av politiske blogger og fagblogger.

 7. Det vi savner i Norge er vel en variant av Knuff.se eller intressant.se. Ja, bloggportalen.se på norsk ville vel også vært en forbedring i forhold til Bloggrevyen tror jeg. Ikke noe galt med Bloggrevyen, den er grei til sitt bruk, men svenskene har jo så mye mer av den slags.

 8. Knut Johannessen

  De følger nok med. Det har jeg erfart selv. Men jeg har en liten mistanke om at blogg for enkelte journalister/redaktører er en medial form for kombinasjon av dansebandmusikk ,kiosklitteratur og Frp. De vil heller dø enn å innrømme at de hører på/leser det/stemmer på. Det er noe for den uopplyste allmuen ikke for den kulturelle eliten i media. Nå klarte jeg vel å være like fordomsfull og unyansert som Hege Ulstein i Dagsavisen? Ellers har både Kristine, du og Hjorthen et poeng i at det mangler en synliggjøring av blogger som etter fattig evne forsøker å være et supplement/alternativ til MSM. Jeg bruker bl.a. Knuff.se til å holde øye med våre svenske venner. Et tiltak som savnes på norsk.

 9. Jeg tror du har rett Knut – det er fremdeles en god del som nok tror at folk kommer til å gå lei av nett, blogging og all denne "medvirkningen" og vende tilbake til gode gamle massemedier – hvor redaktøren bestemmer og vi konsumerer. Og medier med slike redaktører er stein døde. De vet det bare ikke selv, ennå.

 10. Gunnar Andreassen

  Jepp, fokus! Nettavisene må implementere blogging/bloggere, eller noe "bloggish"-aktig. Svenskene har gjort det bra med å ansette kjente bloggere (med noen sjokkerende unntak). Polls hjelper men folk begynner å bli vant til både en annen type skriveform og muligheten til å uttrykke sine meninger. Polls hjelper litt.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.