18Nov

Følelsen av å være hatet…

En venn skrev i går kveld etter Debatten på NRK1 på sin Facebook-profil: “Drita lei samehat.” Fordi denne vennen er en ressurssterk, kompetent og tydelig samfunnsaktør var utsagnet litt uvanlig. Til ham å være. Det fikk meg til å stoppe opp og tenke. På hat. Denne vissheten om at mange der ute misliker noen av oss så sterkt, ikke for det vi  gjør og det vi sier, men for hvem vi er. Vi er samer.

Vi har lagt bak oss uker med intens debatt om samisk språk i Tromsø og Bodø preget av rasisme og hets i nettdebattene, direkte trusler og hets mot samer via telefon og på åpen gate. Denne uka serverte NRKs Brennpunkt den merkelige dokumentaren “Førsteretten” og det hele ble altså avsluttet med NRKs Debatten i går: hvorfor skal  samene ha  særrettigheter? Hva om vi ikke var først? Hvorfor vil de ikke genforskes på? Hvorfor krangler og krever de så mye hele tiden? Kan de ikke bare reise tilbake dit de kom fra dersom de er så misfornøyd?

Jeg har involvert meg sterkt i ordskiftet om samiske saker de siste ukene, og derfor ikke tenkt så mye på det følelsesmessige aspektet. Men i går stoppet jeg altså opp og leste: “Drita lei samehat.” Og like etter ringte en annen god venn, en samfunnsaktør, ressurssterk og absolutt klar og sterk i alle sammenhenger. Vi diskuterte gårdagens Debatten; politikk, retorikk og gjorde forsøk på en slags oppsummerende analyse fra de siste ukers saker og debatter.

Helt umerkelig sank stemmeleiene og ganske plutselig ble vi overrumplet av å være slitne, der vi satt i hver vår ende av telefonsamtalen. Vi ble stille. Så fortalte han om den gangen han som liten samegutt leste Donald Duck. Donald og gutta var på reise og bedrev skallemåling av primitive urfolk i et fremmed land. Min venn var Donald-fan. Helt til han senere fikk se et falmet, gammelt svart-hvitt fotografi av sin, da unge, oldemor. Hun satt på en stol og rundt henne stod norske rasebiologer og undersøkte og målte hodeskallen hennes på begynnelsen 1900-tallet. Da han for første gang oppdaget at han ikke var en av Donald og gutta. Han var en av de andre. De primitive.

Den følelsen er det jeg snakker om. Dette grunnleggende hatet som møter mange samer i debattfelt, på gatene og i mediene. Denne opplevelsen av at når jeg vil sikre at mine barn får lære seg samisk og vokse opp i en samisk kultur og i et samisk samfunn, så er det “særrettigheter” og “forskjellsbehandling på etnisk grunnlag”. Men gir jeg slipp på alt og lar meg og familien assimilere fullstendig så er det “likebehandling”. Først når jeg  begår kulturelt og etnisk selvmord, så er jeg god nok. Kanskje.

Men det er allikevel noe ved oss. Noe annerledes, noe feil. Det er den følelsen jeg snakker om. Følelsen av å være hatet for den du er født som eller oppvokst som. Man trenger ikke værer hatet av alle for å føle den. Den følelsen. Den gjør noe med deg.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

147 comments

 1. Vi er alle sliten, men vi kan ikke gi opp. Jeg føler at dette er vår siste sjanse til å eksistere. hvis vi slipper saken nå…. er saken tapt.

  Hvilken sak…? jo saken om vår selvfølelse. vår stolthet og vår identitet.
  Jeg blogget for an stund siden om min samiske barndom:
  http://stjernoy.blogg.no/1320196072_liten_same_tung_byrde.html

  • Denne saken støtter jeg deg fullt ut i. Det jeg derimot ikke kan støtte er samisk diskriminering overforandrenordmenn, med krav om å eie land og ha sin egen stat i staten, og doble stemmer i lokaldemokartiene gjennom sametinget. Alle nordmenn bør ha like rettigheter, også til naturessurser og yrkesutførelse.

   • det kommer til å ende som det gjorde på balkan. til syvende og sist kommer vi til å skyte på værandre, plyndre værandres hjem osv. jo lengre samene driver nå, jo sterke blir hatet  til de andre normennene. vi er faktisk 80% mer innbyggere en samer her i finnamark. jeg synes at der er fint at de skal bevare språket og kultur. men mer en det er lover lik for alle. i alle fall så burde de være det. det kan godt hende at noen har hat uret behandlig en gang, men det har også hendt nordmen også. vi bor alle på samme jordflekk så vi må ha like regler og like retigheter.

 2. Enig. Jeg kan ikke forstå hvordan det kan være rettferdig og likebehandling at norsktalendefår rett til å lese alle offentlige  dokumentene på sitt språk, men samer og kvener ikke har den retten. Jeg synes det er rart at det er bare den samiske og den kvenske befolkningen sin rett som koster. Det koster jo også å opprettholde norske skoler. Hvis vi skal tenke at det ikke skal koste, bør vilegge dem også ned. Det koster å ha mennesker i samfunnet. Og språk har ikke bare symbolverdi. Hadde nordmenn vært fornøydhvis alt sto på engelsk? De forstår jo stort sett detspråket! Hvorfor har noen rett til sitt morsmål og andre ikke? Hvor er sivilisasjonen? Jeg synes dette er usivilisert.

 3. Lurer no på i mitt snart 65 år, kem e æ, kor hører æ hjemme???oldemor fra Tornedalen, far + bestefar fra Store Lerresfjord, begge kunne samisk,men vi unga fikk aldri lære språket…+ mange æ ikke kjenner historien til…er æ en bastard ??

  • En 14 årig slektning av meg spurte sin mor etter debatt på tv: Ja å ka e æ, sjø og viddemix?. Jeg har måttet finne min løsning. Som en sjøsame med bakgrunn fra samisk-, kvænsk- og norsk (Mine gener kommre fra disse folkegrupper) så er hele denne debatten en belastning. Olli gjorde det ikke bedre med sine uttalelser. Det at jeg er annenrangs same har jeg flere ganger blitt fortalt når jeg har vært i indre finnmark, så det har jeg forstått.
   Jeg er vokst opp med flyttsamer hver sommer og har stor respekt for flyttsamene. Men hadde mer problem med fastboende som vi sier. På Samisk videregående så var norsktalende  i mindretall. Vi kunne dårlig Samisk men det var ikke til  hinder for at undervisningen gikk på Samisk. Ergo, jeg vet hvordan mine forelder og besteforeldre hadde de da de gikk på skolen. Men det at Olli som Samtingspresident ikke anerkjenner mine aner gjør meg bekymret. Han er min president men han aksepterer bare 1/3 av meg.  Den ene delen som er sjøsamisk, og den er heller ikke fullverdig. Dette gjør at min hverdag er en kamp. Jeg er 33.3 % av hver ting. Og folk forventer at jeg skal ta et standpunkt for eller imot samer. Det kan jeg ikke gjøre. For eller imot meg selv. Sorry. Mange har det nok som meg, men hva skal du gjøre. Jeg har nå lært meg å leve med at jeg er 33,3 % av hvert.

   • Du er ingen annenrangs same, men rasismen og evnen til å rakke ned på og nedgradere andre mennesker er også levende i det samiske samfunnet.

    La meg derfor understreke; du er ingen annenrangs same, like lite som du er en annenrangs nordmann. Jeg er enig i at uttalelsene til Olli om kvener var unødvendig sårende og blottet for solidaritet med et broderfolk.

    Nettopp fordi vi kommer fra en multikulturell bakgrunn, de fleste av oss, er det viktig at vi anerkjenner betydningen av hverandres kultur. Vi kan ikke godt anklage det norske samfunnet for ikke å ta vår samiske arv på alvor, for deretter å nedvurdere kvensk (eller annen) kultur.

    I mine er du ikke 1/3 av hvert, men 100 prosent av hvert. Det handler om bakgrunn ja, men det handler mest om identitet, etnisitet og hvordan du ønsker å være en deltaker av disse kulturene. Mennesket er alltid 100 prosent, kjære Nordlysnatt.

   • Hei nordlysnatt, sånn der er det ikke riktig eller fruktbart
    å tenke. Det er ingen som er en prosent av noe i seg selv.

    Jeg forstår godt at sametinget må sette en grense for hvem
    som skal ha rett til å stemme som samisk, hvis ikke så blir sametinget en oppløst eller utvannet organisasjon. Sametinget bør ikke utvannes for da mistes mulighetene til å styrke det samiske språket og kulturen. Selv om samemanntallet vektlegger språket og kulturen til slekten (språket til f.eks. oldeforeldre) for å bestemme om man kan definere seg som “Samisk” eller “Same” så går ikke dette på gener eller utseende. De beregner altså ikke prosenter av hvor mye en person er av den ene eller den andre folkegruppen. Dette er ikke et aktuelt seleksjonskriterium.

    For å konkretisere min forståelse av dette: Dersom du ønsker å registrere deg som Samisk i samemanntallet så spiller gener ingen rolle (det er ikke genetisk bestemt) og det betyr at for eksempel adoptivbarn – uansett opprinnelse –  er like mye samer når de har vokst opp med samisk språk og kultur hos en samisk familie.
     
    Med andre ord så er det en misforståelse å påstå at det handler om etnisk utvelgelse eller etniske fordeler. Fordeler har man heller ikke som same, det vet jeg. Seleksjonen
    til samemanntallet handler altså ikke om rasisme, slik som jeg har sett at noen har påstått i enkelte nettdebatter og det handler ikke om hel – eller delvis prosentberegning av etnisk tilhørighet.

    Derfor, glem prosentbetraktningene av deg selv fordi du er
    hel nok som du er.

  • Nei Emmy, ingen er bastard. Alle er vi oss selv, og fyller oss selv fra topp til tå. En mangekulturell og mangefasettert bakgrunn er en rikdom du bør smykke deg og berike ditt liv med. Du er så mye av hver kultur som du selv ønsker å være.

 4. Er vokst opp med bena i begge leire, halvt same, halvt søring, og må si at jeg aldri har merket noe til dette hatet her sørpå. Der jeg derimot merker en form for hat, eller forakt, mot det samiske er blant flere folk NORDPÅ, f.eks. Finnmarkinger som ikke er av samisk slekt men også mennesker som jeg vet har samisk blod i seg, men som likevel virker livredde for å innrømme det.

  • Jeg er ikke så opptatt av hvem som kom først. Uavhengig av det bør enhvert folk kunne innvilges grunnleggende rettigheter. Men det jeg er kjempeopptatt av, er at du ikke er halvt same! Du er same og norsk. Ingen er noe halvt, verken samisk eller norsk.

   Stol på at du er god nok, for det er du Thomas.

 5. Kirsten K. Kotte Holiman

  Jeg er rystet over alt hatet som dukker frem, all rasismen og trakasseringen. Og jeg kjenner ikke mine folk igjen. Som ækte tromsøværing gjør dette meg vondt, og slik skal det ikke være. Men, det er ikke bare såkalte etniske nordmenn som har gjort utrett i denne debatten, her er begge sider like ille. Kan man ikke diskutere saken på en saklig måte, uten skildringer om hat og annet? Å behandle mennesker, uansett etnisitet, hudfarge eller annet, på dette viset er uhørt og skal og må ikke forekomme. Vi bor da alle i samme land, og vi er alle av samme rase, på tross av etnisitet. Som såkalt etnisk nordmann ( og halvt amerikaner) tar jeg sterk motstand fra et slikt hat. Stå på, vi er mange som støtter dere.

 6. Nordlys har stengt for anonymuser på sine debattstrenger. Det har jeg rost dem for. For det finnes en masse perosner som bare er ute etter å ødelegge debatter og hisse opp folk. Og provokatører finnes det overalt. Å ta for god fisk at for eksempel all eller storparten av  samehetsen  er skrevet av en samehater skal man ikke ta for god fisk. Det kan jo være en samepolitisk aktivist som ønsker at samer skal bli fremstilt som offer  som er utsatt for rasisme, eller omvendt at det er en ikke-same som ønsker å fremstille “samer” som ekstreme tullinger ved å fremstille seg som en same.

  • Ja, det er nok sikkert slik Hellesvik. Helt sikkert! Dette var en usedvanlig god analyse, preget av kunnskap og krystallklar fornuft – og ikke på noe vis preget av den form for politisk idioti eller de konspirasjonsteorier du og EDL ellers framstår som talsmenn for. Godt jobba.

 7. Der har vi det igjen, Pål Hivand, som det er gang, etter gang etter gang. Når noen prøver å starte en seriøs debatt om samepolitiske saker eller stiller spørsmål om det er riktig at eiendomsretten til land, fjell og vann i Finnmark skal deles ut med basis i om du har hatt en samisktalende oldemor eller ikke, så som Brennpunktprogrammet gjorde, så prøver ikke de toneangivende personene innenfor det samiske miljøet å møte denne debatten med å gå inn i saken på en fordomsfri måte. Nei, man henter frem sitater fra diverse tullinger som anonymt sprer sine tanker på kommentarfeltene på internett og avisene, og så henger man disse fordommene og motivene på enhver person som offentlig og under fullt navn prøver å få en seriøs diskusjon. Og så henter man frem offerrollen og stakkaren, for slikt vet man at man på en effektiv måte kan stoppe enhver debatt som rører ved egne fastlåste standpunkter. Vel, vel, men imponert og rørt blir jeg ikke….     

  • “Enhver person som offentlig og under fullt navn navn prøver å få en seriøs diskusjon” – hvem er det nå du refererer til? Spesifikt? 

   Hvilke seriøse spørsmål føler du står ubesvart, kanskje jeg kan bistå i den anledningen?

   • I tidenes løp har jeg deltatt i mang en debatt, både offentlig og innad i egne organisasjoner, og å uttrykke uenighet om den samepolitiske linja som sametingspresidenten eller andre “korrekte” samepolitiske talsmenn står for, har som oftest blitt stoppet med påstander om at man sprer samehets eller at noen påtar seg stakkarsrollen med å hente frem tidligere tiders kulturelle undertrykking av samer. I den aller siste tiden, så kan jeg jo vise til Brennpunktdokumentaren Førsteretten, som jeg betrakter som et seriøst forsøk på å sette under debatt arbeidet med å privatisere felles eiendom i Finnmark basert på at man har ei samisk oldemor og noen reinsdyr. Selv om jeg ikke synes at tulledebatten i tv noen dager etterpå om Tromsø skal inn under samisk språkforvaltningsområde eller ikke, var noe særlig, så synes jeg faktisk ordføreren i Tromsø svarte på en seriøs måte. Men begge disse eksemplene er tydeligvis program som er laget for å lage samehat, skal jeg følge din logikk, og da kan man jo bare tre samelua over hodet og late som man er plaget og slått. Men bistå meg gjerne, og da helst med argumenter og likeverdighet.   

    • Jeg registrerer at samer er definert av deg som “korrekte samepolitiske” og at den eneste du mener er seriøs er ordføreren i Tromsø. Greit nok, jeg skal la den ligge.

     Nei nei, ingen av delene er laget for å lage samehat, hvor tok du det fra? Har jeg sagt det? Men det faktum at det lages to NRK programmer (av varierende kvalitet, vil nå jeg hevde) UTELUKKER vel ikke samehat?

     Nok om det. Hva var spørsmålet ditt, Alvin, jeg oppfattet det ikke helt? Om du har ett, eller flere, så skal jeg forsøke å svare på det.

     Men om du bekjenner deg til din partifelle Hellesvik´s altomfattende kritikk av alt samisk, så er jeg redd mine svar kommer til kort.

     Hva var spørsmålet ditt?

     • Som jeg har kommentert ovenfor, så var ikke mitt lille hjertesukk formet som et spørsmål, ikke i det hele tatt. Og jeg savner heller ingen svar fra deg. Men siden du stiller deg til disposisjon for spørsmål, så kan jeg gjerne avrunde med et par spørsmål som er knyttet til debatten de siste ukene:
      1. Støtter du kravet fra reineiere og enkelte advokater at reineierne skal ha privat eiendomsrett over Stjernøya?
      2. Synes du ikke det er problematisk at man bygger opp et politisk byråkrati, som f.eks. Sametinget (som jeg forøvrig støttet dannelsen av), som er basert på om man har oldemor som snakket samisk eller ikke, dvs. på gener og blod?
      Hvorfor du forøvrig kommer trekkende med følgende “om du bekjenner deg til din partifelle Hellesvik´s altomfattende kritikk av alt samisk, så er jeg redd mine svar kommer til kort”. Hellesvik er en venn av meg, men vi har ikke vært med i samme parti de siste tretti årene, noe som forøvrig ikke har noen betydning. Jeg har ikke sansen for alt Hellesvik skriver, men jeg må virkelig si at han er en av de få som har prøvd, og prøvd å få under debatt viktige spørsmål knyttet til hvordan vi skal forvalte et Finnmark i fellesskap – uavhengig av hvor man befinner seg politisk og etnisk. Forøvrig er det underlig å lese at han er “mot alt samisk”. Han er en klassisk sjøsamenordmann fra Loppa, uten at han selv gjør noen poeng av det, og hans hovedpoeng har hele tiden vært å beholde mangfoldet i Finnmark, og at ingen skal ha forrang på grunn av gener og slektskap…  

     • Jeg kan dessverre ikke svare på spørsmålene dine, ettersom du har lagt de premissene som du har gjort.

      1. Jeg synes nok vi kunne beholdt fylket som allmenning, forvaltet av innbyggerne i fellesskap. Men dersom det er slik at reindriftssamer, sjøsamer eller andre ikke-samer har opparbeidet rettigheter de ikke har fått realisert pga statsallmenningen og statens landeveisrøveri av landet i historisk tid, så er det rimelig at denne uretten rettes opp. Det er jo ikke bare reindriften som legger inn krav om eiendomsrett til kommisjonen. Enhver i fylket kan legge inn krav om bruks- og eiendomsrett til kommisjonen.

      Privat eiendomsrett er vanlig ellers i landet, og det fungerer helt fint.

      2. Nei, ettersom samene er et folk og et urfolk, er det rimelig at de har et folkevalgt organ. Det med gener og blod er en avsporing.

      Det du hadde å si forøvrig i innlegget, får du legge i korrekt debattråd. Her blir det malplassert.

  • Svar til Alvin Vaséli. Jeg kjenner meg godt igjen i det
   Hivand skriver om i denne bloggen, så takk til forfatteren. Jeg er også “drita lei samehat”. Beskrivelsen er god. Listen av krenkelser mot samene er lang og fakta er mange, eksempler på hat mot samer både tilbake i tid og beklageligvis så skjer sånt ennå. Når noen forteller om f.eks. vold, avvisning og hets som bunner i hat da beskriver de direkte eller indirekte opplevde hendelser. Når slike hendelser aldri tar slutt, så er det grunn til å bli drittlei.

   Kommentaren din er slik jeg leser den et klart forsøk på latterliggjøring av folks vurderingsevne hvor du nærmest klandrer du folk for å ha til hensikt å være offer. Jeg tror at din bruk begrepet “offer-rolle” i denne sammenhengen beskriver dine egne fastlåste standpunkter, eller har du et svar som viser noe annet?

   Hva mener du med offer og offerrolle? Hvorfor trenger du å bruke denne betegnelsen for å tilnærme deg dette temaet? Trenger du “offerrollen” for å synliggjøre dine argumenter?

   Er det egentlig snakk om å være i en offer-rolle når noen forteller
   hva hat-reaksjoner gjør med følelsene til en selv og andre?

   For å ta et eksempel, en person blir utsatt for vold, og er da “et voldsoffer”. “Offer” er i forhold til voldsepisoden en beskrivelse av
   hvilken situasjon en av de involverte befinner seg i. “Offer” ikke et
   skjellsord slik du antyder og det gjelder uansett hvilke typer krenkelser det dreier seg om.

   Det jeg ser er at mange sterke kvinner og menn gjør mange konstruktive og aktive forsøk for å endre situasjonen og holdninger mot samehets, dette er folk som ikke lett mister motet. Positive tilnærminger for positiv endring. Dette strider mot teorien om å være i en “passiv offerrolle”, dvs. folk er ikke et offer for offer-rollens skyld og de står på for å skape endringene.

   • Jeg er selv vokst blant fisk, sau og rein, og om våren og høsten da samene kom vandrende fra Kautokeino, var det lille huset vårt med åtte unger, fylt til randen av viddas folk. Og det mest spennende vi visste, var å få lov til å være med dem på fjellet springende etter reinflokkene. Mestparten av mitt voksne liv har jeg bodd i nord, og har hørt drittbemerkninger og fordommer mot samer i rikt monn, så jeg forstår veldig godt at man blir drittlei. I dag arbeider jeg og bor jeg i et miljø hvor det snakkes norsk, kurdisk, nepalsk, somali, russisk og mange andre språk, og jeg kunne fortalt mang ei historie om hvordan innvandrere møter fordommer og rasisme.  Og rasisme, fordommer, uforstand og uvitenhet eksisterer, ikke bare i Tromsø, Oslo og Hammerfest, men også i Karasjok og Tana. Det jeg imidlertid er lei av, det er alle samiske og norske statsvitere, konsulenter og byråkrater, på vegne av ei hel befolkning påtar seg en slags offerrolle straks man blir møtt med motbør i politiske spørsmål. Og hjelper ikke det, så kommer man trekkende med hele lidelseshistorien, som jeg kjenner meget godt, og “glemmer” å se seg rundt i virkeligheten for å oppdage at livet i Kautokeino har endret seg radikalt og har meget få kjennetegn med hvordan folk levde samme sted for hundre år siden. Jeg husker en kvinnelig musiker og radikaler fra Tromsø en gang på syttitallet som i et intervju sa, da hun fikk spørsmål om hun følte seg undertrykket, at hun dreit i hele kvinneundertrykkinga og levde sitt liv som hun ville….   

    • Jeg oppfattet ikke spørsmålet , Alvin. Jeg er HELT enig i at samer i Norge har en velstand og en politisk rolle å spille i dagens Norge som er helt annerledes enn noen annet periode i samisk historie. Det er helt rett, og krever en viss ydmykhet og en viss takknemlig.

     Når det er sagt, så gjelder det for nordmenn også. At vi har det bedre på alle måter enn våre forfedre forhindrer jo oss ikke på noen måte å ha ambisjoner i forhold til framtidig utvikling, verken på norsk eller samisk side.

     For det er vel ikke slik at du mener at nå har samene fått det såpass godt, at nå må de holde kjeft?

     Om du hadde lest meg og bloggen mer enn de siste 5 minuttene av ditt liv, så hadde du visst at denne skribenten på ingen måte unnlater å kritisere og anklage det samiske samfunnet.

     Men Alvin, du går rett i den samme fella som mange andre: du forventer og forlanger at alle samer må være forberedt på å forsvare og argumentere for alt fra Sameland. Alltid. Der kan jeg dessverre ikke hjelpe.   

     • Hei. Du har helt rett i at jeg nok ikke har brukt så mye tid på hva som står i denne bloggen. Grunnen til at jeg dukket opp her, var at en venn la ut en lenke til dette innlegget “Følelsen av å være hatet”, i forbindelsen med en diskusjon på facebook, og i den forbindelse måtte jeg finne ut hva han mente. Jeg lot meg friste til en kommentar, som du ser, til dette ene innlegget, og ikke andre ting som du har skrevet. Forøvrig forstår jeg ikke helt hvordan du kan tolke meg dithen at jeg  “forlanger at alle samer må være forberedt på å forsvare og argumentere for alt fra Sameland. Alltid.”. Like lite som jeg forlanger at muslimer i Norge skal svare for hver gang en ekstremist sprenger seg selv i lufta, forlanger jeg at samer skal svare for hva som skjer i Kautokeino. Jeg synes forøvrig du tolker mine ord på en fantasifull måte, når du skriver at “for det er vel ikke slik at du mener at nå har samene fått det såpass godt, at nå må de holde kjeft?” Det er nok heller det helt motsatte jeg savner – nemlig at langt flere tok til ordet i denne debatten.

     • Da har jeg begått en kardinal misforståelse, og det beklager jeg naturligvis Alvin.

      Men poenget mitt består: det kan vel saktens hende at tonen og klimaet i debatten er av en sånn art at mange finner det nokså belastende og vanskelig å delta i en debatt som tross alt har vært preget av en slik agressivitet og – ikke minst – generelle karakteristikker av samer generelt.

      Du avstår jo heller ikke fra å komme med slike generelle altomfattende karakteristikker, når du fastslår at “alle samiske og norske statsvitere, konsulenter og byråkrater, på vegne av ei hel befolkning påtar seg en slags offerrolle straks man blir møtt med motbør i politiske spørsmål.”

      Jeg kjenner meg i alle fall ikke igjen i slike karakteristikker. Faktum er at samene inntil 1965 ikke hadde anledning å eie land dersom de ikke snakket norsk og hadde “norsk” navn.

      Perioden samene har opplevd uten aktiv og offentlig undertrykking er ikke lang, vi snakker i beste fall om 20 år. Selvsagt vil erfaringer og opplevelser fra tiden før prege debatten i flere tiår framover.

      Det blir ikke enklere av at de som har opplevd det nå anklages av det samme samfunn som forgrep seg på dem for at de i for stor grad opptrer som ofre.

      Vi må også huske at dette er en folkegruppe som i århundrer har fått klar beskjed om å holde kjeft. Gammel vane er vond å vende.

    • Svar
     til Alvin Vaséli: Du nevner hvordan
     innvandrere takler diskriminering og rasisme. Det er en viss forskjell på 1)
     Urfolk eller minoriteter som i sitt opprinnelsesland utsettes for
     diskriminering, rasisme og tap av kultur. 2) Innvandrere som i nyere tid har
     kommer til landet. Slik er det selv om personer eller grupper av innvandrere
     utsettes for diskriminering, rasisme og at noen mister sin kultur i hva de opplever
     som assimileringspress. Men de har ikke tapt alt, innvandrere har tross alt
     sitt opprinnelsesland. I mange tilfeller velger de også selv å komme. Samene er
     et urfolk, de har alltid vært her, og den kolonisering som de har opplevd er
     mer traumatisk og graverende (de har tapt alt i noen tilfeller og har opplevd
     denne undertrykkelsen over svært lang tid). De har ingen alternative fluktveier.
     Mye av samenes undertrykkelse dukker opp igjen til stadighet: I gamle tekster
     og andre medier, samt i andre folks holdninger og atferd. Folk slipper ikke
     unna verken undertrykkelse og dermed ikke tilhørende lidelseshistorier.

      

     Det fokuseres så ofte på suksess og lykke, det er slik vi vil at
     samfunnet skal være, vi er flasket opp med slike Hollywood idealer og streber
     etter det. Greit nok, men man ofrer også en god del ved dette fokus. Jeg vet
     ikke om du noen ganger har hørt at “benekting
     er kongeveien til fiasko”, man får stille seg selv spørsmålet hva dette
     betyr og uttrykket har mer enn en betyding. Så selv om livsbetingelsene er generelt endret
     dramatisk her i landet så er ikke alt er endret. Mange samer opplever fremdeles
     en kulturell skjørhet og at språkene er ennå truet. FrP er et eksempel på en
     organisasjon som er med på å strø salt i folks sår og å re-traumatisere folk.

      

     Det kreves fokus og langtidskontinuitet for å rette opp de typer urett
     som samene har vært utsatt for. Selv om det er sterke og ressurssterke personer sentralt i det norske
     maktapparat som i samarbeid med ditto samer har startet revitaliserings – og helningsprosesser,
     så tar ting tid. Ting tar tid. Det
     arbeidet de gjør er uten tvil forbilledlig for andre urfolk og for andre
     nasjoners regjeringer. De norske politikerne og det norske folk er på denne
     måten veivisere, de er her med på å
     sette en agenda for å løfte opp de undertrykte og for å finne gode løsninger. Om
     de vil klare dette vil tiden vise, det vil sikkert ta noen generasjoner å rette
     opp så mye urett.

      

     Jeg skjønner ikke hva du mener med følgende setning: “Det jeg imidlertid
     er lei av, det er alle samiske og norske statsvitere, konsulenter og
     byråkrater, på vegne av ei hel befolkning påtar seg en slags offerrolle straks
     man blir møtt med motbør i politiske spørsmål. Og hjelper ikke det, så
     kommer man trekkende med hele lidelseshistorien”.

     Hva
     er det du mener med offer-rolle? Opplever du selv å være i en offer-rolle?

      

     Det
     virker som om du sliter med å høre om folks krenkelser, at smertefulle følelser
     og hendelser tas frem i lyset. Opplever du noen personlige tap på grunn av disse
     endringsprosessene? Overidentifiserer du deg med lidelsene eller opplever du
     forakt for folks lidelse? Det finnes jo folk som mener at lidelseshistorier er
     et tegn på svakhet. Det stemmer ikke. Du får bruke sosionomene og psykologene
     som modell, de går ikke under eller resignerer når folk kommer med sine
     lidelseshistorier.

      

     Hva vil det føre til om man ber folk om å holde
     munn, skal de projisere sin smerte inn i myter om lykke og suksess? Jeg tror lite på Hollywood-løsninger
     eller på tankegangen til for eksempel G. Bush jr.: “Hvis du ikke gjør/vil/kan
     som meg så er du imot meg”. Benekting er som sagt ikke en holdbar modus for å
     lykkes. På en eller annen måte så vil opplevelsene søke etter uttrykk og dessverre
     så får ikke all lidelse kunstneriske uttrykk.

      

     Det er på høy tid at folk snakker ut om de lidelsene som mange faktisk
     har opplevd. Det blir ikke mer lidelse av å snakke, fordi de fleste av oss
     misliker å lide så trenger man heller ikke å bekymre seg om onde sirkler og
     vanetenkning. Her er det materiale for mange doktorgradsavhandlinger, til mange
     systematiske og grundige studier og forklaringer av samenes lidelseshistorier
     og om grunnene. Det er ulike faktiske erfaringer og hendelser som ligger bak
     lidelsene enten det f.eks. dreier seg om truet identitet, begrensede
     sosioøkonomiske betingelser eller rasisme.

     Det er bra at kvinnesakskvinnene fikk til det de gjorde, men den kampen
     er ennå ikke over.

     Resignasjon er typisk for de
     som opplever hjelpeløshet, og resignasjon er definitivt
     ikke en holdbar reaksjon for de som ønsker action for å få til
     endringsløsninger.  

    • Svar til Alvin Vaséli: Hat har konsekvenser og du nevner lidelsehistoriene. Jeg kommer nærmere inn på lidelseshistorier i denne kommentaren.  Fordi du ikke har svart, så gjenposter jeg kommentaren. Fikk ikke tid å redigere før nå. Du nevner også hvordan innvandrere takler diskriminering og rasisme. Dette kan ikke sammenblandes med samenes situasjon. Tross alt så er det en viss forskjell på:

     1) Innvandrere. Selv om personer eller grupper av innvandrere beklageligvis utsettes for diskriminering, rasisme og selv om noen mister sin kultur pga. assimileringspress så har de har ikke tapt alt, de har sitt opprinnelsesland. Alle unntatt flyktninger velger selv å komme hit. Finnmark har også kjente innvandringer, spesielt på 1800-tallet.

     2) Urfolk eller minoriteter som i sitt opprinnelses-land utsettes for diskriminering, rasisme og tap av kultur har ingen alternativer, tap av identitet og kultur eller assimilering. Koloniseringen har skapt graverende undertrykkelse over svært lang tid.

     Undertrykkelsen og diskrimineringen som samene opplever er ikke historie, den dukker opp igjen til stadighet: I gamle tekster, på internett og i andre medier, samt i enkelte personers og gruppers holdninger og atferd. Med diskriminering og undertrykkelse følger det tilhørende lidelses-historier. 

     Å være ærlig er viktig, men det er ikke lett i en kultur hvor det så ofte fokuseres på suksess og lykke, det er slik vi vil at samfunnet skal være. Vi er flasket opp med slike Hollywood idealer og streber etter det. Greit nok synes mange, men man taper også en god del ved dette fokus. 

     Jeg vet ikke om du noen ganger har hørt det psykoanalytiske uttrykket:

     “benekting er kongeveien til fiasko”,

     uttrykket har mer enn en betyding så man får tenke etter. Å avvise folks historier og følelser er helt klart en benekting.  

     Du nevner endringene i samfunnet, i Kautokeino og andre steder. Ja, livsbetingelsene er generelt endret dramatisk her i landet, men bedrede sosial-økonomiske forhold har ikke endret på alt. Ikke engang massiv informasjon har endret på alt. Negative holdninger til samene ser ut til å florere i enkelte kretser. Mange samer opplever fremdeles en kulturell skjørhet og språkene er fremdeles truet. Jeg likte Tromsø by tidligere, men det gjør jeg ikke på samme måte lenger. Et annet eksempel er organisasjonen FrP som med sine uttalelser og holdninger “strør salt i folks sår” og sånt kan re-traumatisere folk. Det er smertefullt og da er det naturlig at man snakker om den medfølgende smerten.

     Etter 22 år med Sametinget som har jobbet for å fremme samenes sak, så finnes det fremdeles negative inngrodde holdninger i Finnmark og andre steder, holdninger som ikke er vår tid verdig. Men, det er velkjent at det tar lang tid å endre holdninger. Derfor kreves det fokus og langtidskontinuitet for å rette opp den urett som samene har vært utsatt for. Selv om det er ressurssterke personer sentralt i det norske maktapparat som i samarbeid med ditto samer har startet revitaliserings – og helningsprosesser, så tar ting tid – og som man nå vet så tar det lengre tid enn 22 år. Det arbeidet mange politikere gjør er uten tvil forbilledlig for andre urfolk og for andre nasjoners regjeringer. De norske politikerne og det norske folk er på denne måten veivisere, de er her med på å sette en agenda for å løfte opp undertrykte folk og for å finne gode løsninger. NB. For de som sliter med kategoriene så er Samene også norske politikere og norske folk. Om de vil klare dette vil tiden vise, men det vil sikkert ta noen generasjoner til å rette opp så mye urett.

     Jeg skjønner ikke hva du mener med følgende setning: “Det jeg imidlertid er lei av, det er alle samiske og norske statsvitere, konsulenter og byråkrater, på vegne av ei hel befolkning påtar seg en slags offerrolle straks man blir møtt med motbør i politiske spørsmål. Og hjelper ikke det, så kommer man trekkende med hele lidelseshistorien”.

     Hva er det du mener med offer-rolle? Opplever du selv å være i en offer-rolle?

     Det virker som om du sliter med å høre om folks krenkelser, at smertefulle følelser og hendelser tas frem i lyset. Opplever du noen personlige tap på grunn av disse endringsprosessene? Overidentifiserer du deg med lidelsene eller opplever du forakt for folks lidelse? Det finnes jo folk som mener at lidelseshistorier er et tegn på svakhet. Det stemmer ikke at lidelseshistorier er svakhet, det er et tegn på heling og at folk makter å forholde seg til realitetene. Du får bruke sosionomene og psykologene som modell, de går ikke under eller resignerer når folk kommer med sine lidelseshistorier.

     Hva vil det føre til om man ber folk om å holde munn, skal de projisere sin smerte inn i myter om lykke og suksess? Jeg tror lite på Hollywood løsninger eller på tankegangen til for eksempel G. Bush jr.: “Hvis du ikke gjør/vil/kan som meg så er du imot meg”. Benekting er som sagt ikke en holdbar modus for å lykkes. På en eller annen måte så vil opplevelsene søke etter uttrykk og dessverre så får ikke all lidelse kunstneriske uttrykk. Hat-følelser og hat-reaksjoner er dessverre noen av de mange veier slik smerte kan ta.

     Det er på høy tid at folk snakker ut om de lidelsene som mange faktisk har opplevd. Det blir ikke mer lidelse av å snakke. Å snakke om lidelsen og bekymringer betyr ikke at folk er passive og i en fastlåst “offer-rolle”.  Fordi de fleste av oss misliker å lide så trenger man heller ikke å bekymre seg om onde sirkler og vanetenkning. Her er det materiale for mange doktorgradsavhandlinger, til mange systematiske og grundige studier og forklaringer av samenes lidelseshistorier og om grunnene.
     Det er ulike faktiske erfaringer og hendelser som ligger bak lidelsene enten det f.eks. dreier seg om truet identitet, begrensede sosioøkonomiske betingelser eller rasisme.

     Du nevner kvinnesaken og etter mitt syn så er det er bra at kvinnesakskvinnene fikk til det de gjorde. Det var store endringer, men kvinnekampen er ennå ikke over. Å følge ditt råd om “å drite i det” er ikke en god ide, og leve sine liv gjør alle uansett. Både same-sak og kvinne-sak handler om å bedre folks liv. Tommelen opp for det!

     Resignasjon er typisk for de som opplever hjelpeløshet, og resignasjon er definitivt ikke en holdbar reaksjon for de som ønsker action for å få til endringsløsninger.

     • Det er ikke mye urbefokning igjen over reinnæringen. Dette er en moderne storindustri, hvor alt av offentlige goder skal melkes til fulle. Atpåtil er næringen etnisk diskriminerende, i og med at det bare er etniske samer som reelt sett har muligheter til å utøve den. 

     • Kjartan Andersen

      Hva om premissene for følelsene er gal? Du kjøper helt ukritisk følelsen over å være hatet. Men er det en korrekt beskrivelse av situasjonen? Blir du som same hatet i Norge i dag? Det hjelper ikke å henvise til skallemålinger for 100 år siden. Vi er kommet mye lenger nå. Det blir heller ikke riktig å henvise til grumsete eposter og innlegg i avisen. De representerer det norske folk like godt som Breivik…
      Det jeg bekymrer meg for er om man ved å lage et regime med noen som har rettigheter og noen som ikke har rettigheter ikke da også lager et forskjellssamfunn hvor gnisninger vil komme. Når man ikke får stemmerett på grunn av genene så er det en løsning vi ville ristet på hode av om det var fra alle andre plasser i verden. Og det gir assosiasjoner som samene neppe ville være stolt av å videreføre.
      Akkurat som Alvin så opplever jeg at det inntas en offer-rolle i disse dagene. Dermed ikke sagt at det ikke er mye fælt som skrives i innlegg i aviser. Men dette er ikke nordmenn flest. Det har det aldri vært og vil heller aldri bli.

     • Svar til Kjartan
      Andersen: Du skriver først “Hva om premissene for følelsene er gal?” 

      “Hat” er oftest et
      uttrykk for flere ulike følelsesreaksjoner (for eksempel sinne, forakt, frustrasjon
      og skuffelser) og når hatet fører til atferd så får det følger for den eller de
      det rammer. Følelsesopplevelser og følelsesuttrykk er ikke et resultat av
      logiske slutningsprosesser, utgangspunktet for følelser ligger dypere i
      menneske-hjernen enn hjernebarken, og av denne grunn så kan man ikke si at “premissene
      for følelsene er gal”. 

      Du skriver “Du
      kjøper helt ukritisk følelsen over å være hatet. Men er det en korrekt
      beskrivelse av situasjonen?”

      Hva er det du mener
      med dette:

      1) At folk ikke
      selv vet når de opplever andres hat?  

      2) At de folka er
      misforstått som kommer med bestemte utsagn eller gjør bestemte handlinger, også
      når andre opplever disse utsagn og handlinger som utrykk for “hat”? For
      eksempel hvis en person sender inn en tegning med Hitler og hakekors og negative
      kommentarer så er det misforstått å tolke dette som en hat-reaksjon.

      3) Er det noe
      annet du mener med disse to setningene?

      Resten av mitt
      svar kommer nå jeg forstår hva du mener.

     • Om det er noen som agiterer til hat her tror jeg det er deg. Du insisterer på å kalle den samiske befolkningen for hatet av den øvrige norske befolkningen uten å ha noen særskilte belegg for disse påstandene. Det som derimot er meget påviselig er at det er den samiske befolkningen som er etnisk diskriminerende mot sine andre norske brødre.

      Uansett så kan det enkelt oppsummeres at majoritete av nordmenn har valgt et storting skal føre en politikk der samer skal inkluderes, gis særskilte rettigheter for å beholde sin kultur og verdsettes. Så fremt denne holdningen ikke endrer seg gjennom et politisk skifte så er samenes interesser ivaretatt.

      Når det gjelder enkelte personers handlinger, sier det like mye om det norske folk som Den Nasjonalistiske Undergrunn sier om det tyske; fint lite.

     • Lerkelusa, er det du som er Kjartan Andersen? Jeg har har mange eksempler på at samene som minoritet dessverre er utsatt for hat-følelser og hat-reaksjoner. Jeg har også mange grove eksempler fra min egen historie. Triste greier, men sånn er det. Det jeg her spør etter er hva Kjartan Andersen mener med det han har skrevet i sitt svar til meg. Så når Andersen svarer så skal jeg gi svar på resten av hans kommentar. 

     • Dette er så vidt jeg ser en offentlig diskusjon og det åpner opp for at hvem som helst kan komme med innspill til dine løpende kommentarer.

      Uansett så vil ikke dine “personlige” historier hverken gi belegg for å si at samene i sin helhet blir hatet og at nordmenn som en samlet gruppe er de som hater.

     • Hør
      her Lerkelusa, du må i det minste følge med og lese mine kommentarer før du
      begynner å påstå ting uten at du har grunnlag for det. Jeg nevnte nederst i
      mitt svar til Kjartan Andersen at det vil komme et svar på hele hans kommentar, når han har fått ryddet opp i de uklarhetene som jeg påpekte.  

 8. Bra blogg, Pål! 

  Det er Magne fra VG her. I dag har vi valgt innlegget ditt som dagens anbefaling på Lesernes VG om samepolitikk, du finner det nederst på forsiden til VG Nett! 

  Er det noen som har tips om gode blogger jeg bør anbefale så send meg en link på magne.antonsen [@] vg.no Vil du ha flere tips om gode blogger kan du følge Lesernes VG på http://www.facebook.com/lesernesvg og http://twitter.com/lesernesvg  

 9. for min del kan æ si som Kven at nei, æ hater dæ ikke fordi du e same, æ har samisk slekt sjøl åsså.
  Men æ e peise lei av Sametinget, som for mæ, ser ut til å melke stortinget for alt dem kan av Skyldpeng etter fornorskinga; (ka om kvenan hadde hylt like høyt om et Kventing, da hadde vi vel fått høre det) å enkelte ReindriftsSamer som heller lar dyran gå for lut å kaldt vann enn å slakte ned flokkan sine til 1/4 av den totale bestanden som e i dag, å som heller fyker omkring med en dø avlssimle i en uke fra sted til sted å sender inn stadig nye erstatningskrav til hver plass dem kommer til enn å ta til vettet å slakte ned.
  Fortsetter det sånn så e det jo pinadø ikke plass til andre enn samer her oppe.
   Det e grunnen til at æ ikke liker Reindriftsnæringa (som burde vært kutta helt, sammen med all form for kompensasjon til dem som mister dyr, da sku du sedd så mange som slutta med rein) å Sametinget som helhet, for æ kan ikke med min beste velvilje se at den institusjonen gjør nåkka som helst nyttig i dag.
  Æ har samisk blod i åran, men æ skjems som en hund å vil heller kalle mæ Kven resten av livet, så grådig som saman virker å være.

 10. Æ e ikkje lei sama med derimot e dritlei av sameaktivista med kjæften opprevven til øran. Sånne som han tosken med klovnehua som satt å ropte under samedebatten i NRK.
  Det beste er vel at dokker får dokker en egen stat i indre Finnmark så kan jo de samiskættede klompe seg sammen der med eget flagg, parlament, valuta, kommunikasjonsrådgivere og bevoktet grænse slik at ikke ikke-samer kan komme å stjele moltebæra m.m. dokkers.  Good luck.

  Ps. Så bør kanskje bloggeren finne seg en mere produktiv jobb enn å sitte å blogge, twittre, facebooke m.m. med god lønn fra det offentlige!!

 11. Som mangegenerasjons søring uten erfaring fra å bo i nord, skal jeg selvsagt være forsiktig med å avskrive dine opplevelser. Det finnes helt sikkert rasister, idioter og brølaper blant den ikke-samiske befolkningen i nord, slik det gjør ellers i landet. Slikt er selvsagt uakseptabelt. Men jeg vil tro at det er flere enn meg som er uenig i endel av politikken som føres, uten at vi dermed kan kalles samehatere. Jeg forbeholder meg retten til å mene at etableringen av Finnmarkseiendommen var et gigantisk politisk feilgrep, og at sametinget burde nedlegges eller ihvertfall omorganiseres og slankes kraftig. Det er generelt sett en  svært dårlig ide å kompensere gammel urett ved å begå en ny, og få steder er vel dette mer synlig enn i deler av samepolitikken.

  Jeg tror mye av det opplevde hatet ikke nødvendigvis er rettet mot samene, men mot samepolitikken.

  • Politisk uenighet er sunt, så lenge man har respekt for hverandres meninger og hverandres ståsted. Da er det fremdeles håp om dialog, også om de politiske løsningene.

 12. Rasisme er et ord som popper opp rett som det er hvorenn man snur seg. Homo sapiens.: En rase. Trodde jeg. Kanskje min kunnskap er foreldet. Har noen her inne biologiske kunnskaper å dele med meg ?Enlighten me please, som det ikke heter på nynorsk.

 13. Til trøst og oppreisning: urfolks naturkunnskap,tradisjoner og åndelige arv står høyt i kurs i den såkalte “alternativbevegelsen” ,
  “New Age” eller hva denslags  kalles til enhver tid. For ikke å snakke om innen musikkverdenen/world music arenaen. En vakker dag skal det bli den som vet noe om hvordan man lever i pakt med naturen som trekker det lengste strået,så kast ikke barnet ut med badevannet i moderniseringens høypolerte glansbilde.
  Så var det gjort oppmerksom på.:-)

 14. Samer har valgt å være anderledes, ikke en del av den norske befolkning. De har valgt å ikke være underlagt det norske storting og regjering. De har sitt eget ting, nemlig sametinget. Samer har selv valgt å ikke være en del av Norge.
  Norge vil at man skal finne ut om samer idag som gjør krav på land og hav virkelig er samer basert på gentesting fra graver. Jeg støtter dette!
  Samene har selv valgt å stå utenfor Norges kongedømme!

  • Samer kunne jo ha fått støtte for sin historie, og samtidig drive men en bedriftsnæring som ingen andre i Norge kan bedrive med. Være en del av Norge, men samtidig få støtte for å bevare sin kultur (noe turisme i tillegg, men det kreves jo en del utbygging av jernbanen nordover).
   Men isteden, et eget sameting, og eget valg til dette. Er det noe rart at nordmenn ser på samer som noe ikke tilhørende Norge?
   Egne politikere, eget ting…..Samtidig krever dere rettigheter til land og hav…
   Er det seriøst at dere lurer på hvorfor Norge ikke liker dere?

  • Jeg liker ikke helt den generaliseringen din. Hvem er det som har sagt at samer ønsker å være utenfor Norges kongedømme? Sametinget ble opprettet for å bekjempe og bygge opp urbefolkningens tapte kultur og språk, slik jeg har forstått det. Og det er stortinget som bevilger ressursene etter Norges og internasjonale lover. Og hva mener du egentlig med at samer har valgt å være annerledes?  Jeg har lest noe om samisk historie og kultur, og jeg har aldri klart å konkludere med at samer har valgt deres levemåte. Likeledes, klarer jeg heller ikke å se at nordmenn, svensker, kinesere, amerikanere osv. har valgt deres etnisitet. Det er snakk om kultur og kulturelle forskjeller, ikke om noe valg av å være annerledes.

   Slik som jeg har forstått av denne debatten, er det ønskelig å bevare et døende språk, en særegen kultur og gamle verdier hos en utsatt minoritet. Jeg må si at det er synd at debatten om retten til vann og land blir alltid tatt opp, selv når det er snakk om språkbevaring og forsterkning av kulturelltilhørighet. Er det ikke mulig å skille politiske saker eller er disse så sterkt knyttet til hverandre? Ettersom hva jeg har fått med meg, er det mange samer som tar avstand fra debatten om retten til vann og land, da det er gjerne de ekstreme motpolene som kjemper eller motkjemper dette. Dette ligner merkelig nok på alt annen politikk, hvor det er alltids forskjellige meninger. Merkelig det der. Jeg konkluderer med at din mening er reell, men den er sannelig ubehaglig generaliserende.

  • Synes at kommentarene er merkelige. Det det koker ned til er rett til samisk kultur og utvikling. Ingen norske rettigheter er i fare. Samene har ikke valgt å stå utenfor Norge, men kan se at du i alle fall oppfatter samene som annerledes. Vi følger norsk lov som alle andre.

 15. Har hverken hørt eller sett noen “samerasister” i hele mitt liv, så at du føler deg hatet er muligens ditt eget problem. Men det som nordmenn generellt blir provosert av er at noen “minoriteter” skal ha særfordeler,  …og dere har i alle fall fått veldig mange. Retter man en kritisk røst til en same, pakistaner ellr afrikaner for den saks skyld, da er man automatisk rasist. Å trekke frem skallemåling for 100 år siden blir nærmest meningsløst. At man vet mer i dag enn for 100 år siden er vel ikke helt unaturlig ??? Det er ikke mer enn 40-50 år siden vi sluttet med lobotomering !!! At noen nordmenn muligens kan se litt rart på noen som foretrekker å bo i telt inne på vidda er kanskje ikke så rart i ett moderne samfunn, men det er jo ikke dermed sagt at man er rasist eller samehater. Nei kom dere ned på jorda og slutt å kalle alle som ikke er enige med dere for rasister.

  • Synes man må se det i sammenheng med at samene vil ha et sameting (samme som storting), og samtidig gjennom UN krever land og hav.
   De selv vil ikke være en del av Norge, de vil kreve av Norge. Sjekk ut UN (FN) og se at de selv vil ha eget ting!
   Det er på tide at de får litt kritikk tilbake. De selv har valgt dette.

   Forventer at samene besvarer min kritikk!

   • Du nærmer deg faretruende definisjonen på spamming av kommentarfeltet. Du er orientert. 

    • Beklager. Mange ganger blir det liksom slik at jeg får tanker og ideer rett etter postet, som jeg skulle ha skrevet. Prøver å trykke rediger….
     Men, gjør det hvis jeg kan og det ikke er forstyrrende etter hva jeg mener.

     Har en tendent til å ville kommentere… for å si hva jeg mener…. jobber med saken….
     Skal skjerpe meg, forhåpentligvis ikke kommentere noensinne….

     • Besvar min kritikk! haha LOL

      Men seriøst, jeg hater ikke samene men mister litt respekt når de springer rundt med lua og bjellene og hele kostymet.
      Den norske bunaden er ikke så mye bedre men nordmenn velger ikke å flashe den så mye tror jeg.

      Når du er Same skal du fremme kulturen din om du kommer i søkelyset ellers er du en dårlig Same, det føler jeg er holdningen blant samene.

      I media selvfølgelig.

      Kjenner bare en som er halvt Samisk i virkligheten og viste ikke han var same før etter flere år etter jeg ble kjent med han.
      Og ja er like god kompis med han den dag idag 🙂

 16. Eg har bodd i Finnmark, kom ditt tidlig på 60 tallet. Da skrevet de i negative baner begge veier,slik er det i dag og! Hva er det relle problemet, har jeg lurt lurt på? Det heter makt!! Jeg skal ha ditt og datt!! Eg er så lei av denne diskusjonen! Den tar aldri slutt, den har eg hørt no 45 år! Ordet heter samarbeid. Det klarer de ikke. Så eg sier det slik. Når eg går i grava om en 20-30 år. så er det samme leksa. Uansett hvem som vinner eierdomsretten! Eks.kampen om Stjernøya, alt er bare tap. Ingen vinnere, bare tapere!! Shake hands og bli voksen….

 17. Jeg hater ingen, verken samer eller noen annen.Jeg har ikke fått med meg så mye av “krigen” som har rast omkring samene. Men bør dere ha særrettigheter?For det er det inntrykket jeg alltid har hatt, at dere krever særrettigheter.Dere har deres eget sameting, er subsidierte til det sjokkerende men det er ikke nok.Hva vil dere egentlig?

  • Det er jo ikke snakk om gi fordeler(særrettigheter) til samene, men å gi samer samme muligheter som nordmenn til å utvikle sin kultur, sitt språk og verdighet. Sametinget jobber for nettopp det. Likedan som Stortinget ble opprettet for å skre det norske språk, kultur og verdighet. Er det så vanskelig å forstå? Synes du vi er urimelig?

 18. Hva problemet med at samer skal få lære eget språk og kultur? Hvorfor skal ikke vi som ikke er samer lære noe om samisk kultur? Bodde i Bodø da  det samiske skiltet ble satt opp, og jeg forstår ærlig talt ikke problemet med et samisk skilt? Dette skiltet ble sprayet ned annahver kveld, og tenk hvor mye penger d kastes ut vinduet pga slik oppførsel. Kan ikke si så mye om debatten, men jeg vet at samer har blit behandlet dårli ganske dårlig i dette landet opp igjennom tiden. Jeg forstår også at det er slitsomt å hele tiden bli slengt dritt etter. Vi i humanitære Norge greier visst ikke takle faktum at vi har forskjellige folk i landet vårt. Nordmenn liker å se på seg selv som inkluderende, men det er ganske mange av oss som bare later som. Jeg er for fellesskap, ikke et enten eller samfunn!

 19. Lars Ivar Hukkelås

  Trenger ikke alle noen og hate?  Blir ikke alle hatet av noen fordi de er annerledes enn en selv?  Jeg tror at noen mennesker velger og hate samer fordi de selv ikke er samer.  Hater ikke samer folk som er annerledes enn dem også?  Er det ikke bedre og bli hatet fordi man er annerledes som gruppe enn å bli hatet fordi man er annerledes uten å ha noen å støtte seg på som lider samme skjebne?

  • Lars Ivar Hukkelås

   PS.  Ja, jeg har blitt rakket ned på fordi jeg er hvit og norsk.  

   • Jo, Lars – det er også rasisme. Og jeg har i alle fall ikke nektet for at fremmedfrykt og rasisme også eksisterer i det samiske samfunnet. For det gjør det. Både overfor nordmenn og andre folkeslag. I tillegg er vi ganske gode på diskriminering av hverandre, innad i det samiske samfunnet.

    Du vil se, om du kikker gjennom artikkelen en gang til, at jeg på ingen måte forsøker å hevde at rasisme er noe som bare rammer samer – eller at rasistene utelukkende er norske. Jeg forsøkte bare å formidle en stemning og noen erfaringer en kveldstime jeg tilbragte sammen med en god venn. Og den følelsen tror jeg er nokså universell for den som har opplevd rasismen, uavhengig av etnisitet og kulturbakgrunn.

 20. Skulle ønske at det gamle blir liggende. I den tia som har vært har d vært mye rart .Koffer kan ikke vi prøv å tilgi og glemme? Våre forfedre har gjort d dæm var overbevist va best. Koffer kan vi ikke akseptere d? vi som barn fikk ikke lære samisk.Hadde dæm levd i dag så hadde dæm sikkert lært oss. Samer som kan samisk i dag kan også norsk så dæm kan snakke med alle i norge og d skal dæm være glad for. Det d gjeld i dag e ikke bare same mot norsk men også same mot same. Kansje mest det. Hær e d snakk om en næring som e forfordelt rettigheter som andre ikke har. Norge som stat har gitt Reindrifta fortrinn fram for andre og d e d som e problemet.D som e no e næringskonflikter som setter sinnan i kok. Reindrifta som vil eie Finnmark så de som bor fast må gå til motkrav for å ha muligheter for å få bo uten at vi må betale til privat næring. d e d som e galskapen og den norske stat har gitt føringa for d m å gi Reindrifta fortrinn gjennom finnmarkseiendommen. Så vi samer må tåle litt hetsing når vi gotar sånn.Når reindrifta som næring blir sett på som å være de rette samer og oppfører sæ sånn som dem gjør så ødelegger dæm for alle.Visom samer i dag må ta litt av skylda for hetsen som e i dag. hetsen e ikke fra d som va før men d som foegår i dag. Vi MÅ lære å kunne akseptere at andre har meninger uten at vi sier at dæm hetser og e rasister. Vet at samer også snakker nedsettende om andre.
  Kultur og språk har vi ansvar for.det e vi som skal utøve den. Kan ikke klandre andre for at vi ikke klare å holde på den. Kunne skrevet mye mer men skal slutte hær.

 21. Urbefolkning eller ikke, hovedforskjellen har vært Samenes tradisjonelle driftsform.  Hvor bruksrett har vært viktigere enn eindomsrett.   
  I midelertid dreier dagens Samepolitikk altfor mye om Reindriftsnæringen og dens utvikling.   Store kapitalkostnader medfører en stadig større intern kamp om områdene og man går inn i en forhandlingsposisjon hvor alle vil forsøke å skaffe seg flest mulig dyr, uten å ta hensyn til miljø.  Bruksretten ser ikke ut til å trygge Reindriftsutøverene lengre og de forsøker posisjonere seg iforhold til hverandre og storsamfunnet. 
  På denne måten skaper de ett brudd med sin egen fortid og kommer i konflikt med andre, som har bodd i Finnmark i generasjoner og sine egne som driver andre typer næringsvirksomhet.

  Dessuten er næringen inne i en situasjon hvor de tar livet av seg selv som næring.   Oppkjøpere bruker reindrifta for å få avtaler med staten , for å kjøpe kjøtt som ingen forbruker lengre vil kjøpe, på grunn av pris.   Personlig kjøpte jeg selv Finnbiff minst 4 ganger i måneden.  Idag blir det kansje 2 ganger i året.  

  Her er hovedproblemet, en næring som enten må drive forretningsmessig eller avvikles og ersattes av museumsdrift med utvalgte dyr og gjetere.

  Troverdigheten står også på spill!  Gjennom manglende vilje til å gjete sine flokker.  og en rekke vikarierende  argumenter for å hindre veiutbyggiing som i Nervei.

  Heldigvis kommer nå en generasjon av Samer med  selvtillit og høyt utdanningsnivå.  En generasjon som ikke blir preget av holdningen til enkelte tidligere Samer som jeg vil kalle “erstatningssamer”.  Med det tilbudet som har vært etter krigen med ulike typer kurs og skolering, er det en gåte at folk forlanger erstatning for tapt skolegang langt ut på 1980 tallet og fremover.

  Det som irritere mange er denne evindelige  bruken av offerrollen og manglen på å ta del i utviklingen av Norge sammen med oss andre. 
  Samer er hverken bedre eller værre en nordmenn.  Se bare på  hvordan underslag og kammeraderi har utviklet seg på Sametinget.

  Finnmark har ett folketall på 75000 og vi er alle opptatt av å sikre fremtiden for fylket.  

  Ett Samisk Finnmark vil i samme grad som ellers, la seg kjøpe opp av internasjonal kapital. Det er intet politisk manifest som peker ut en annen alternativ utvikling fra Sametingets side.

  • Jeg har stor sans for din formulering; “på denne måten skaper de ett brudd med sin egen fortid og kommer i konflikt med andre, som har bodd i Finnmark i generasjoner og sine egne som driver andre typer næringsvirksomhet”. Nettopp her er noe av kjernespørsmålet i debatten, for det er ikke mellom samer og nordmenn, men mellom de som ønsker å bevare mangfoldet, friheten og felleseiendommen, og de få som ønsker å misbruke samenes historie til å rettferdiggjøre at nå skal vidda, dalene, fjellene og vannene ofres på grådighetens alter og privatiseres. Stikk i strid med de tradisjoner menneskene som har levd heroppe har holdt i hevd og levd etter…    

  • “Finnmark har et folketall” , ikke “ett” folketall”, dette må du lære, ellers blir det plagsomt å lese dine ellers bra kommentarer.  “Ett Samisk Finnmark” Dette er også feil, og det er flere, en tydelig systemfeil..

 22. Jorden er til låns. Slik er det stilt  med jordområder,dyrene, barna våre,ja vårt eget korte liv sågar. Ydmykhet betyr ikke nødvendigvis ydmykelse.

 23. Samtale over et bål kan løse mangt et problemområde.

 24. Det er ganske merkelig at alt som kommer av kritikk mot spesifikke krav og ønsker  skal  defineres som hat?  Debatt er ikke lenger tema , etnisitet er ikke tema rettigheter og plikter er ikke tema.  Siden Donald er nevnt her så minner det meg om Disney filmen “oppdrag Nemo”  der måkene kom flyvende med sine  “ska ha – ska ha -ska ha”!  

  Det er alltid viktig å være definert som minoritet sies det,men er det sant?  Hvorfor er det ikke nok å holde sin kultur i hevd men samtidig være en del av en stat ? En stat der alle stiller likt uansett etnisitet?  Der alle er samlet under et lovverk og ingen har spesielle lover som skal beskytte dem og gi dem rettigheter på grunn av arv? Jeg antar at samtlige samer som har adresse i manntall i Norge har Norske pass?

  Vi lever i Norge i 2011 og ikke tilbake 500 eller 1500 eller 2000 år for den saks skyld.  Det er alltid trist når demokratiet skal smuldre innenfra eller forlanges endret utenfra.  Bare for å tilfredsstille grupper på grunn av rase og eller etnisitet.

  Det er ikke nordmenn som hater eller fordømmer på grunn av rase .  Det er samer i denne saken og Islamister i forbindelse med sharia. som viser seg som sanne rasehatere fordi de delvis fordømmer det som er staten Norge  og nordmenn fordi nordmenn er av en annen rase alternativt ikke har rett religion.

  Så har nordmenn fra gammelt av , de siste 100 år, gjort mye dumt, men historien er tilbakelagt og den kan ikke endres.  

  Det blir aldri et multikulturelt samfunn av  å kreve spesifikke rettigheter på  grunn av etnisitet.  Det  blir derimot et multikulturelt samfunn av å hegne om sin kultur og holde den i hevd samtidig som man anerkjenner at det skal være en lov for alle i et samfunn. Men andre ord i en felles nasjon.

  Å sammenligne samer og indianere blir uansett ikke korrekt siden Indianernes historie foreligger i skriftform. Ganske enkelt fordi det var først rundt 1500 tallet at Columbus først kom til Amerika.  Deretter dukket De andre imperialistene for å hente verdier og så for å kolonisere.  Dermed står sør amerika, nord Amerika , Canada og Australia i en spesiell stilling.  Der var det urinbyggere som ble skadelidende og nesten utryddet.

  Hvordan dette så ut i Norge er så langt tilbake uvisst.   Derfor er debatten og kravene så håpløse.  I mange år er det flere som har sagt at de tre nordligste fylkene kunne seile sin egen sjø, eller  “bare gi dem til sovjet” som det het på den tiden.  De har ikke vært der og siden grensedragning mellom Russland og Norge er i boks så bør alle være lykkelige for det.  Selv har bodd i Tromsø i 4 år og reist Nordland , Troms og Finnmark på kryss og ters som selger under all slags føre og til alle årstider.  Jeg er meget glad for at de rådene aldri er blitt fulgt.

  I de siste 50 årene har stort sett samer fått spesielle rettigheter i fleng, noe som har satt dem på sidelinja politisk.  De skulle ha sitt eget ting, sin egen spesifikke lov og sine særegne rettigheter.  Nå som det kommer stadig nye og nærmest håpløse krav vil ingen vil være med å stadfeste noe om etnisk opprinnelse via sine gamle skjeletter.  Er det fordi  gamle historier og sagn om opprinnelse lever?  At det ikke ville passe seg under dagens krav?  En årsak er det utover “vil ikke , vil ikke” for det er stort sett noe jeg i hovedsak har hørt fra AP i mange år.

  Jeg synes at Per Willy Amundsen denne gang traff ganske godt.  “Legg ned sametinget, la samene få snakke samisk seg i mellom så mye de vil”  I Norge er det offisielle språkene Norsk og Nynorsk . Det antas at gruppa er på et sted mellom 40 og 80.000 leste jeg på Wikipedia.  Hvorfor ikke da la seg innlemme i  Kongeriket Norge som medlemmer av det norske samfunn ? Idag er det fler som ikke snakker samisk lenger enn de som kan språket.  Jeg stusset selv første gang jeg leste : Kirkoniemi, Karasjohka eller Guovdageaidnu . Etterhvert var det normalt når jeg var på tur. Når det gjelder Bodø, Harstad , Narvik , alle plasser i Lofoten og Vesterålen . Tromsø, Hammerfest, Vardø , Vadsø eller for den saks skyld Kirkenes. I Kirkenes idag er det langt fler russere enn samer for tiden og i de øvrige byene er det heller ikke for mange av samisk avstamming.  Da sier det seg selv at kommunene ikke hverken har noe å tjene på å innfri slike krav, eller i mange tilfelle har de heller ikke råd til det. 

  I mitt Finnmark.no http://www.mittfinnmark.no/-/bulletin/show/523308_kvaener-finner-og-nordmenn?ref=mst   fant jeg dette blant annet:
  “- Fordi det som vanlig handler mest om penger. På en finurlig måte har kvenforbundet klart å få Norske Samer Riksforbund(NSR) på sin side, et kunststykke. Men kjærligheten stikker nok ikke lenger enn til bunnen av pengeboken. Apropos penger. Kvenforbundet forlanger like mye penger til sin drift som de samiske gjør, og samene får per i dag ca 800 millioner kroner årlig. Dersom ønsketekningen går i boks, vil Finnmark få tilført ca 1,6 milliarder kroner årlig. Som kjent får kvæner og samer, trygd, skolegang, helse og samiske veier dekket av storsamfunnet. Så 1,6 milliarder vil komme på toppen. Tenk hvilken mulighet det gitt dersom pengene hadde tilfalt hele i Finnmark? Frank Aarebrot har helt rett når han sier at finnmarkingene er mest opptatt av rettigheter og minst av muligheter. 
  – Kanskje Finnmark burde utskilles som ett norsk protektorat, så kan vi få eget flagg, med en stjerne eller en rein/torsk for hvert folkeslag som bor her. En ting er sikkert for meg. Jeg har to finske oldermødre og har dermed finske aner, og de skriftlærde i Varanger-området kan aldri ta fra meg min finske arv som jeg er stolt av.
  John-Arild Josefsen Vardø”

  For å ta en liten sammenligning.  Jeg har Filippinsk kone og her i Trondheim er det blitt et stort Filippinsk miljø.  Hun ble stolt når hun ble Norsk statsborger  , men hun og hennes venner opprettholder språket og kulturen i fellesskap og ved større felles arrangementer.  På det planet finner vi de fleste innvandrere til Norge.  De tilpasser seg nasjonen Norge.  Per i dag har vi bare to grupper i samfunnet som ikke er villige til det;  Samer som velger å holde fast ved rase og Islamister som velger å underkjenne den Norske stat på grunn av sharia.

  Slik jeg ser det er det rasisme, ikke fra det Norske folket , men fra disse to gruppene mot det Norske.

  • Demokrati kommer med respekt for individets egenverdi. Alt annet er skinndemokrati.

   • Hei sja.  

    Da er det kanskje på tide å lese seg opp litt.  Vi som har det representative demokratiet finner du litt om her: http://no.wikipedia.org/wiki/Representativt_demokratiNå er ikke vårt system perfekt siden vi allerede har gitt noe stemmer nord i landet større verdi enn her i sør.  Likeså har vi gitt skattemessige fordeler til som bor i nordroms og Finnmark; http://www.finnmark.no/page.jsp?id=5 . Jeg har bodd i Tromsø i 4 år og det er lynende vakkert vår sommer og høst men tungt i mørketiden for en som ikke er født og oppvokst der.  Derfor ville selv ikke skattemessig fordeler flyttet meg tilbake annet enn i den lyse tiden. Dermed er skatteletten dem vel unt.

    Så er et individs egenverdi ofte styrt av hvor tilpasningsdyktig man er til å oppfatte og delta i samfunnet med den verdien man har.

    Et alternativ til det så vi 22.juli i år, der en mann drepte 77 og skadet over 150 fordi hans egenverdi i hans øyne var større en verdien av alle de liv han ødela eller tok, 

    Individets egenverdi har ikke noen betydning om den er ren subjektiv.  Det er ikke opp til den enkelte å evaluere seg selv .  Det er kjent under navnet egoisme.  

    Det er noe man alltid vil oppleve over alt i verden.  Det bare i kongelige kretser at “etnisitet” hadde stor betydning, men det er over, heldigvis.  

    Nå registrer jeg at det nesten bare er islamister som ser på etnisitet i tillegg til samene.  I det minste når det gjelder fordeler og krav.

    Kanskje er nettopp dette at man ikke klarer å assimilere seg det som til syvende og sist vil føre til undergang.  Jeg har skrevet litt om det i går,  http://freddystangnes.wordpress.com/2011/11/22/samer-og-politikk-og-vg/

 25. Hvem er egentlig samisk?

  Jeg synes det er på høy tid og ta opp dette med å være samisk. Nå er jeg i den situasjon at har vært med i samemanntallet siden det ble opprettet i 1989, dette på grunn av min familie har samiske røtter.
  MEN…. det er ikke slik at jeg som ikke er samisk språklig kan dra nytte av disse samiske godene , siden det er forskjell på arv og miljø når det kommer til språk. Jeg kan begynne med et helt eksempel, uten å gå videre: Jeg vet hva jeg føler, men blir ikke akseptert. Her eksemplet; Universititet i Tromsø har egne kvoter for samisk språklige, det trodde jeg var for å bruke denne kvoten for de samisktalende kommuners gode. Men nå er det etter mine erfaringer mangel på samiskspråklig kompetanse i samtlige kommuner her i finnmark. Og veldig mange av de som har fått nytte av denne goden bosetter seg i andre landsdeler en de som er under samisk innflytelse. Det jeg har undret på er om disse skal integrere samisk til de som ikke prate eller vil prate samisk, etter som jeg er bevist burde de rettighetene som man får med språk være med på å styrke det samiske med at de kunne vært her i nordnorge med sin kompetanse. Mange blir igjen her,takker for det men de som velger å flytte burde ikke få dra nytte av denne da de ikke holder kulturen som i hovedsak tilhøre den nordlige befolkningen der hvor den burde styrkes.
  Mitt spørsmål blir nå med dette,hvorfor skal jeg melde inn mine barn i samemanntallet, eller hvordan skal de kunne melde seg inn selv?? Det er ikke lærere her til å lære dem samisk, og deres barn vil igjen være utenfor manntallet da de ikke har foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre med samisk språk eller kultur. Jeg føler meg likens som min kamerat, han fikk lært språket hjemme, når vi går på gata er det ingen som ser eller høre forskjell, men mine barnebarn vil ikke kunne være en del av manntallet, slik som min kamerats barnebarn vil, og den dagen de skal på skole vil min kamerats barn, barnebarn ha større sjanse for høyrere utdanning en mine.
  Etter mitt skjønn blir det arbeidet i det stille med å beholde denne rettigheten for de få som klare lære språk til sine barn ved bruk av dette i hjemmet. De vil bli en liten etnisk minoritet.

  • Først: det er dessverre og heldigvis slik at også samisk ungdom kan flytte og bosette seg der de ønsker – også etter at de har fått en utdanning via en samisk opptakskvote ved utdanningsinstitusjonen. Dette tiltaket var ment å styrke rekrutteringen til de områder med behov for samiskspråklig kompetanse. Men dersom tiltaket ikke virker, bør vi kanskje finne andre tiltak som virker? Stem på et parti i Sametinget som ønsker å gjøre noe med saken.

   Du og dine barn bør delta i det demokratiske systemet vi har, og påvirke det samfunnet som du påpeker har mangler knyttet til samisk språkopplæring. Alle som er etterkommere etter en som står registrert i samemanntallet har rett til å la seg registrere i manntallet, uavhengig av av om de selv, deres foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre har hatt samisk som hjemmespråk.

   Så jo, dine barnebarn vil i like stor grad kunne være registrert i samemanntall som barnebarna til din venn! Dere er likestilte slik.

   Større sjanse til høyere utdanning? Nei, de samiske inntakskvotene er så små, at noen statistisk forskjell på dine og hans barn er det ikke. I Norge er muligheten for høyere utdanning den beste i verden.

   Framfor å være bitter på de som faktisk fikk anledning til å lære seg samisk, synes jeg du bør sørge for å påvirke samfunnet i den retning du mener det bør gå. Det er dessuten mulig for dine etterkommere å lære seg samisk. Studier og skoler finnes. 

  • Det er da helt sykt, er det språket som bestemmer om du er same ?  Jeg bor i et annet land og må snakke dette lands språk i hverdagen, men jeg er da for helvete nordlending alikevel.  Det må være ens forfedres avstamning som avgjør hvilket folkeslag man tilhører, og ikke det språket man taler.  Så blir du nødt til og lære samisk for og bli same, hvor er vi henne ??

   • Du må snakke samisk, eller minst en av dine foreldre, besteforeldre eller oldeforeldre må ha snakket samisk samisk som hjemmespråk, OG du må oppfatte deg som same. Da oppfyller du kriteriet for å registrere deg i stemmemanntallet for samer. Definisjonen brukes også som en folkelig definisjon av “hvem som er same”.

    Og Charles, forsøk å hold en respektfull tone overfor de du debatterer med.

 26. Kjere Samer eg trur ikke at noen hater dere. A mye a urettferdighetene som ble gjort mot dokker var helt forferdelige. Eg er fodt i 1952 pa en plass det ikke var samer, men det foltes veldig vont for meg a hore at samer pa skoler med internat ikke fikk lov a snakke Samisk, det er jo et et overgrep pa Norske statsborgere. Eg tenkte da, kanskje en dag sa far ikke eg lov a snakke min dialekt, men skal bli tvunget til a snakk Norsk bokmal. Heldigvis er det diktatorsystemet slutt nu. A sa noen ord til dere Samer. Noen ganger syns eg dokker forlange for mye, som FXmpel enerett til vidda  for jakt a fiske. Den vidda tilhorer alle i Norge, det er felleseiendom. De fleste i landet vares liker a plukke multer, a fiske i fjellvann a jakte i de friomradene som er vares land. Nar dere forlanger enerett pa dett sa blir det truble. Beiteomradan dokkers blir ikke verken truet eller odelagt av det. La oss dele alle godene vi har i vares vakre land Norge. Hilsen fra Geir Dehlin som respekterer Samer a alle retferdige folk pa var kjere jord (TELLUS)

  • Heisann, og takk for gode ord. Men for ordens skyld, ingen samer har (såvidt meg bekjent) gjort krav på enerett til jakt og fiske. Allemannsretten sikrer hele befolkningen tilgang til naturen.

   Vidda er heller ikke felleseiendom, slik du skriver. De største delene av utmarka sør for Finnmark er privateid, eller eid av ulike sameier. Allemannsretten sikrer adgang også til denne delen av utmarka for folk flest. Jakt er sør for Finnmark helt og holdent regulert av grunneierne, og er ikke allmenn rett – unntatt i Finnmark. Men også der reguleres den.

   Samer som folk har heller ikke gjort krav på eiendomsrett til hele eller deler av vidda. Enkelte samer har derimot gjort krav på eiendomsrett til enkelte områder, på lik linje med krav fra andre ikke-samer. Finnmarkskommisjonen kartlegger nå både samers og nordmenns eventuelle krav på eiendom i Finnmark. Det er altså ikke noe som er særskilt for samer.

   • En kommentar til noe jeg leste lengre opp: Samisk er et av Norges språk. Norge har 3 språk de skal ta vare på, ifølge loven. Det er nynorsk, bokmål, og SAMISK. Jeg blir da provosert når jeg hører at jeg er fientlig innstilt ovenfor Norge og staten fordi jeg krever å få lære på mitt språk.

    Jeg har selv pratet tospråklig norsk og samisk til jeg begynte i det norske skolevesen. Da mistet jeg halve min identitet. Jeg har fått høre hele oppveksten min at “du er ikke nordmann fordi du går i kofte på 17. mai” og “du er ikke same fordi din familie har ikke rein”. Hva er jeg da?

    Jeg blir frustert over at folk ikke kan godta at jeg vil ta vare på mitt språk. Min kultur.

    Kan ikke norske folk sette seg inn i dette?
    Hva om noen kom og sa til deg som nordmann at: du har ingen krav til å lære norsk, selv om loven sier at du har et krav til det. At det som er norsk tradisjon skal erstattes med svensk tradisjon.
    Hvordan ville du reagert?

    Jeg vil ikke begynne debatten om hvem som var her først, for den er uinteressant for min del, men jeg VET at samer var her på samme tid som nordmenn. Vi grunnla landet sammen, hvorfor kan ikke vi enes om landet vårt?

    Jeg mener ikke at samer skal ha særrettigheter, men jeg mener at jeg skal kunne få lov til å leve min kultur, som også er definert som Norges kultur, uten at folk roper særrettigheter.

    På lik linje som at jeg tar vare på norsk kultur og favner om den, så vil jeg og ta vare på den andre delen av norsk kultur, som er samisk. Er dette så tungt å forstå?

    • Muslimer lager privatskoler, det finnes tyske, engelske og franske privatskoler i de fleste større byer i norden.  De får statstøtte, og har gode vilkår.  Kan man ikke bare gjøre det samme, lage rene samisk etniske skoler på privat basis ? Har man et problem må man løse det, ikke bare sitte ned og klage. Samiske privatskoler er løsningen, politikerne i Oslo vil sikkert betale.  Og så behøver man ikke og miste sin samiske indentitet, hvor skolen var renset for norsk språk..

     • Det er ingen som ønsker seg rene etniske samiske skoler. Og, samer er et av de statskonstituerende folk i Norge, til forskjell fra tyskere, engelske og franske som har egne stater som ivaretar de kulturelle aspektene ved disse folkeslagene. Noen slik stat har ikke samer – og ønsker heller ikke – og er derfor avhengig av at en ivaretakelse av samisk kultur skjer innenfor rammene av nasjonalstaten Norge.

   • Kanskje dere skal ha litt jaktområde i Oslo også?
    Er jo deres hovedstad også.
    Er jo tross alt bare noen hundrevis av tusen kvadratmeter vi snakker om, kanskje dere bare skal få hele finnmark?

    Eller så kan dere jo skaffe tredemølle til alle reinene deres? Så slipper dere jo å ha de på så store områder, på bekostning av flertallet! 😀
    Alle for 1 og 1 for seg selv! 😀

 27. For meg er en same en kranglefant!

 28. Hvis Samer (og andre minorieter) ønsker å bli behandlet på lik linje med andre Nordmenn kan de ikke ha privilegier utdelt av den norske stat. Man kan ikke sitte og syte over at andre misliker en og samtidig kreve mer enn andre har rett på. Det er staten Norge som skaper “samehat”.

  • Du kan kanskje fortelle oss hvilke privilegier “utdelt av den norske stat”du refererer til?

   •  jeg er også meget interessert i å få mer konkret liste over privilegiene vi får, så kan jeg kanskje svare for “privilegiene”. Men så lenge det bare er den samme svadaleksa om: “dere krever og krever” så har man ikek så mye å gå på…

    • Jeg snakker ikke om individers krav egentlig. Jeg ønsker kun å påpeke at når man tildeler spesielle deler av befolkningen rettigheter, vil det skape misunnelse og forakt. Det er så enkelt som det. Har man to barn og alltid lar den ene ha førsterett på ting, så får du tilsvarende utfall.  Jeg påpeker bare selvfølgelige reaksjoner på forskjellsbehandling.

     F.eks.: Hadde jeg blitt nektet opptak på en skole fordi en Same med lavere karakter enn meg har kommet inn foran meg, nettopp fordi han er det; Same, da hadde jeg nok blitt passe forbanna.Nå vil jeg ha nevnt at jeg har 0,0 % “hat” mot Samer, generelt og individuelt, og jeg bor langt langt fra “Sameland” og er ikke påvirket direkte av denne konflikten.

     •  Hadde du blitt nektet å bruke ditt språk i hverdagen hadde du nok reagert. Det er det jeg opplever. MITT språk er samisk likt som norsk. Hvorfor skal andre velge for meg hvilket språk JEG skal snakke?

      For det andre. Har du sjekket opp hvor mye tilbud samer har til å ta utdanning på sitt eget språk i sitt eget land hadde du spart deg denne kommentaren. Jeg har krav på å få utdanning på samisk, MEN jeg kan ikke da selv velge f.eks hvilken videregående jeg vil gå på, uansett karakterer. Det er ferdig bestemt for meg.

      Det er jo bra at du kan holde deg på utsiden av konflikten, men for oss som står midt oppi den, er det veldig sårende at ikke folk kan se vår side av saken.

      Om jeg skal bruke din ligning. Om det ene barnet har fått alt det har pekt på hele livet, mens det andre har fått det som er minimumskravet, kan man da kalle det forskjellsbehandling om det andre barnet for en gangs skyld får noe det også? På lik linje med det barnet som bestandig får.

     • Andre Nordmenn rundt dere forventer antakeligvis at dere kan benytte dere av det samme tilbudet som folk ellers, på norsk. Jeg vil tro at det skal ganske lite til av spesialtilrettelegging for at det oppstår irritasjon hos den øvrige befolkningen. Kanskje ville samene hatt det bedre hvis dere hadde forholdt dere til norsk språk på de tjenestene dere mottar. Jeg vil tro at det ikke ville vært verre enn om jeg skulle forholdt meg til engelsk?

     • Men hvorfor er det nødvendig? For å snu det, er det så ille for nordmenn å ha skilt på samisk OG norsk? Da har jo enda de tilbudet på norsk, mens vi kan bruke den samiske infoen….
      Hvorfor er det vi som må tilpasse oss? Har vi ikke tilpasset oss nok?

      En ting til. Hvorfor skal ikek vi få det vi har krav på når andre i Norge får det?

     • I Tyskland har du dialekter som er SVÆRT forskjellige. Noen er knapt gjenkjennbare som tysk, i alle fall for en Nordmann. Likevel: Et skriftsspråk. Tenk deg hvordan Oslo hadde sett ut med samme løsning som i nord…

     • Når det gjelder dette med tilpasninger, så er det mange som har måttet tilpasse seg. Norge har har ikke alltid vært Norge. Vi har tilpasset oss et minste felles multiplum. Hvorfor Samene ikke har vært med i denne operasjonen har jeg ingen kjennskap til.

     • Det er ikke snakk om dialekt, men om språk. Når det er snakk om skriftspråk, så har vi tre skriftspråk som ligger under Norges forvaltning. Det er nynorsk, bokmål og samisk.

      Når det kommer til tilpasning. Det du glemmer å ta med i regnestykket er at samer må tilpasse seg dobbelt så mye som nordmenn. Vi har vært med på å tilpasse oss alt nytt som skjer i Norge, men i tillegg må vi tilpasse oss til at alt er norsk.

      Det hadde vært lettere om vi kunne tilpasset oss på vårt eget språk. Er det så galt i Norge med mangfold?

      Nå skal jeg forlate denne debatten. Dette er mitt siste motsvar. for nå.

     • Skriv og snakk på samisk, ingen blir sure over det..jeg kan ikke nynorsk, men hvis jeg vil kan jeg lære det.  Kan heller ikke samisk, men kanskje kan jeg lære det, er helt opp til meg selv..

     • Joda, folk blir sure stadig vekk for at vi snakker samisk. Det er ikke så lenge siden det var offisiell politikk i landet at samer ikke skulle snakke samisk, og aller minst lære det.

      Samisk er samers morsmål, og det er derfor et legitimt krav at de får lære dette på skolen – akkurat som du forventer at dine barn får lære norsk på skolen.

     • Det er da ok. med skillt på samisk der det er relevant.  Men hva er det for noen krav som samer ikke får, mens andre gjør det ?

     • “MITT språk er samisk likt som norsk. Hvorfor skal andre velge for meg hvilket språk JEG skal snakke?”

      Hva med innvandrere og asylsøkere fra Afrika, Arabiske land, osv, osv?
      Skal de også snakke sitt eget språk?
      Tror heller vi skal bruke statsbudsjettet på noe annet enn flerspråklighet i skoler og samfunn her i landet.
      Norsk og engelsk holder i massevis, hvis man har behov for et annet språk noen steder her i landet, så er det noe galt et sted.

      De som ønsker annen språkopplæring får gjøre det på eget initiativ og regning.
      Det samme gjelder tysk, fransk og spansk for den saks skyld.

      Når dette er sagt så er deler av min morside “samisk”. De snakker både finsk, samisk og norsk, noe jeg ALDRI har hatt behov for å værken lære eller kunne.

      Hvorfor kan ikke alle landsmenn i norge inkl: samer, arabere, nordmenn, afrikanere, svenske, osv osv. Fokusere på FELLES GODER som alle kan nyte av. Dere skal få det samme som oss, hverken MER eller MINDRE.

     • http://www.regjeringen.no/nb/dep/fad/tema/samepolitikk.html?id=1403

      Her er en side hvor du kan lese deg opp på samisk i Norge.

      Samtidig forstår ejg hvorfor norskene mistforstår begrepene urfolk og innvandrer. Begge er minoriteter, men kun en av dem er urfolk i Norge.

     • Hva er urfolk, de som kom først, eller de som har bodd lengst i skinntelt ?

     • Ingen av delene. Urfolk er en folkegruppe som bebodde et område da grensene til dagens stater ble trukket, som hadde en distinkt kultur som skiller seg fra majoritetskulturen og som er en minoritet innenfor statsgrensene. 

   • De viktigste privilegiene er retten til å stemme både på fylkesting og sameting. som ikke same kan du bare stemme på fylkestinget.  Disse organene utpeker igjen styret for FEFO . En samisk stemme har med dagens fordeling av stemmmer  6-7 ganger mer vekt enn en som ikke er registrert same når det gjelder fovaltingen av grunnen i Finnjmark. Et annet privilegium er retten til å drive reindrift  som krever at du er same og av reindriftsamisk avstamming. Reindrifta bruker hele Finnmarks areal og er nevnt utallige ganger i Finnmarksloven som eksempel på en samisk næring detn skal legges spesielt til rette for.

 29. Eneste jeg kobler samer til er klaging.. rett og slett.. hører ikke noe i nyhetsbildet om samer om de ikke har noe og klage på…

 30. Mine forfedre, Spagetti people, eide hele norge for 5000 år siden.
  De ligger begravet i bakhagen min, men dere får ikke lov å grave de opp, ei heller å DNA-teste de.

  Eier jeg norge nå?

  • Er det noe tegn i området som tilsier at det har vært bosetning fra Spagetti People som har levd der? I så fall er dette meget interessant forskningsmateriale, og kan potensielt rokke ved hele Norgeshistoriens eksistens. Når det komemr til DNA forskning har aldri sametinget motsagt seg at dette skal skje. Det eneste de vil ha er en søknad. Det med at de vil ha dette går MEST SANNSYNLIG tilbake i tid til at den norske stat gjorde et ganske kraftig overgrep mot samene da de regelrett stjal levninger for å drive forskning av “dette primitive folk”.

   Og samer eier like mye som nordmenn bare så det er sagt.

 31. Hvor var reindriftssamene under krigen da tro??

  • Jeg kan fortelle dere hvor de var mens de norske kjempet i krigen mot Tysk overherredømme ja!

  • reindriftssamenes reinflokker ble slaktet ned for å fø på tyskerne. De rein som var igjen brukte reindriftssamene til å hjelpe nordmenn og andre samer til å overleve mens de gjemte seg for tyskerne.
   Tyskerne så på samene som ganske “harmløse” men det var likevel planlagt at ved en senere anledning skulle disse steriliseres, da de ikke var “rene”. Vet at dette i alle fall gjelder sjøsamene.
   Kjørerein ble b.la. brukt til å frakte folk over til Finland og Sverige fra Norge (f.eks Jan Baalsrud ble hjulpet av samer og nordmenn).
   Samer som bodde på viddene med rein evakuerte raskt over til finskegrensa/Sverige, da disse flokkene allerede var like ved grensen var dette lett.
   De bidro på lik linje med nordmenn til en ganske stor motstandskamp i Finnmark. Anbefaler deg å lese deg opp på 2.verdenskrigshistorie i Finnmark og Nord-Troms spesielt. Mye interessant som skjedde i områder hvor samer bodde med nordmenn….

   Kan forøvrig nevne boka “Finnmark brenner” om du er interessert krigen.

  • Tja, Bl.a  onkelen min var med på landgangen i Normandie, min gamle nabo seilet med Murmansk-konvoien, de skjulte krigsfanger ved å kle dem i kofte, de ga mat til norske barn som ble sendt til de samiske bygder, hele reinflokken ble tapt under 2.verdenskrig.

 32. Synes samer er ålreite nordmenn jeg! En berikelse av vår totale kultur 😀

 33. Min bestefar er godt over 90 år, og under krigen var har han med flokken sin. Men også en periode var han med i hæren.

 34. Det er da vel ingen som har noe imot samer nå til dags? Høres jo bare helt teit ut 🙂 Syns samer er kule jeg! Skulle ønske vi lærte samisk på skolen, hadde vært kjekt å kunne tror jeg.

 35. Jeg kan ikke tro at denne påstanden er sann.  Jeg hører ikke noen som går rundt og kommer med hatefulle bemerkninger om samefolket.  Noen er uenige i, at samene skal ha særrettigheter pga. etnisitet, men det er jo noe politikerne i Oslo har bestemmt, og ikke samene.  Sametinget gjør at mange oppfatter at samene ikke vil være en del av Norge, men det må være temmelig få som hater samer.

 36. Om stedsnavn skal skilltes på samisk, ja hvorfor ikke ?  Det er normalt i land hvor de har mere enn et hovedspråk, og norsk og samisk må være de to vi har i landet.  I land hvor man bruker både romersk og kyrillisk alfabet, når det på begge skrivemåtene på skillt.

 37. Unnskyld til dere samer som tror at vi hater dere! Så langt der ifra!! Sine venner refser man!

 38. Men når en viser et kart hvor halve Norge er markert som samisk så reagerer en med vanntro spør du meg! Jeg har aldri tenkt på den samiske befolkningen som et all right folkeferd før jeg hører en ukultur hvor vi skal påtvinges samiske stedsnavn som har vært norske fra gammelt av! Det virker på meg som straks en same flytter inn i et distrikt så skal alle skilt omorganiseres!

 39. Vidda er heller ikke felleseiendom, skriver Hivand i en kommentar til Dehlingeir. Hvordan kan du påstå det, Hivand? Nærmere 96 % av land og vann i Finnmark er statens eiendom, inkludert vidda, og denne forvaltes av Finnmarkseiendommen. Det er dette som gjør Finnmark unikt, at så lite av naturen er underlagt private eiendomsbaroner. At reindriftsadvokater og høyrvridde politikere har funnet ut at dette er unormalt, og synes at eiendomsforholdene bør være slik den er på østlandet, hvor det aller meste av fjell, daler, skog, vann og natur er på  private hender, er nå så sin sak. Poenget er at det er ikke slik flertallet av befolkningen i Finnmark vil ha det, heller ikke den samiske befolkningen, og det er også hovedårsaken til massive motstanden mot finnmarksloven. At mestparten av land og vann er statens eiendom, hindrer verken reindrift, sauehold eller annen næringsmessig bruk av naturen, og gir alle som bor her mulighet til å bruke naturen til rekreasjon, fiske og jakt uten å innhente tillatelse fra private grunneiere. I dag reiser finnmarkskommisjonen land og strand rundt for å kartlegge “eiendomkrav”, og i kjølvannet av dette har reineiere sålangt lagt inn krav om privat eiendomsrett til Stjernøya og hele Nesseby kommune. Skulle privat eiendomsrett til land bli basert på at reinflokker beiter der sommerstid, så vil det danne presedens for hele fylket, og føre til privatisering av mestparten av Finnmark. Dette er derfor ikke en kamp mellom samer og nordmenn. Dette er en kamp mellom oss som vil bevare friheten til naturopplevelser og følelsene av at vi alle eier naturen, og de som dyrker grådigheten, privat eiendomsrett og splittelsespolitikk. 

  • Jeg er så enig, Alvin, så enig. Vi kunne ikke vært mer enig. Hvilken fryd det hadde vært om vi kunne, i fellesskap, eie og forvalte land og vann i Finnmark. Bortsett fra en liten ting; påstanden din om at “mesteparten av land og vann er statens eiendom”.

   Enn om det ikke er slik? Enn om “statens eiendom” er resultatet av et regelrett ran, fra mennesker som av ulike årsaker har rett til eiendoms- eller bruksrett som av norsk rett ikke er anerkjent? Spiller ingen rolle om det er samer eller nordmenn – hva om noen faktisk har rett til eiendom etter de rettsregler vi vanligvis bekjenner oss til i Norge?

   Du maler fram fanden på veggen ved å vise til reindriftens krav, men kravet er da på ingen måte anerkjent. Det er det Finnmarkskommisjonen skal ta stilling til, og da er det flere forhold som skal tas hensyn til enn om “reinflokker beiter der sommerstid”. Og vi er oppfordret til å fremme krav, dersom vi mener å ha et krav på eiendomsrett. Men det betyr på ingen måte at de som krever, får!

   Det du omtaler som “private eiendomsbaroner” i sør er det vi andre kaller grunneiere. Det fungerer uten videre problemer i 90 prosent av Norge. Noen av dem har, i sin tid, riktignok betalt for grunnen. Men mange har, historisk sett, opparbeidet seg eiendomsrett og fått det, gjennom historisk bruk av arealene. Men samer og finner hadde inntil 1965 ikke anledning til å eie land i Finnmark – nettopp fordi de var finner (kvener) og samer. En rasistisk lov forbød samer og kvener å eie eiendom i Norge. De hadde inntil 1965 ikke anledning til å opparbeide seg rett til eiendom i Finnmark. Jeg er født i 1967, det er ikke så forferdelig lang tid siden.

   Det du kjemper for er en offentlig allmenning, forvaltet av befolkningen i fylket – uavhengig om (deler av) denne allmenning er tyvegods fra tidligere tiders tyveri fra samer og kvener som hadde eid eiendommene sine hadde det ikke vært for statens tyveri. Du er kommunist Alvin Vaséli, og det er absolutt legitimt. Jeg har faktisk respekt for politiske oppfatninger jeg ikke deler.

   Men det som ikke er legitimt Vaséli, er å framstille denne saken som om det handler om eksklusive samiske rettigheter, mens det i realiteten handler om befolkningen i Finnmarks anledning til å bli behandlet etter de samme rettsregler som resten av landet er – i forhold til eiendomsrett.

   Du er imot enhver privat eiendomsrett, du mener ganske enkelt at alt skulle eies av staten, som den kommunist du er. Du mener det er greit at staten nasjonaliserer eiendom, og krever eiendomsretten “i folkets navn”. OK, greit nok. Men at du forsøker å gi samer skylden for det som skjer i Finnmark er uanstendig. At du forsøker å skjule det faktum at du er imot ALL privat eiendomsrett er uanstendig.Du er imot all privat eiendomsrett, enten den representeres av samer eller nordmenn. Det unnlater du å fortelle, og skyver samer foran deg for å skape et inntrykk av at dette bare handler om samiske rettigheter.

   Men det gjør det jo ikke, Alvin?

  • Innlegget er flyttet til riktig tråd.

 40. Jeg synes nok, Pål Hivand, at du tillegger meg meninger du har få forutsetninger for. Visstnok er jeg sosialist, men det betyr ikke at jeg er mot enhver privat eiendomsrett. Men i den private eiendomsretten til land og hav som eiendomsoppsittere verden over med ulike virkemidler har tilegnet seg, ligger noen av de mest grunnleggende årsaker til krig, nød og urettferdighet i verden.
  Men det var nå ikke det denne saken handler om. Her handler det om, på tross av hvordan eiendomsforholdene ellers i landet og i verden fortoner seg, at vi i Finnmark har klart å beholde mesteparten av land og vann som en statlig og offentlig eiendom. Man kan mene mye om hvordan staten har forvaltet disse eiendommene, men det faktum at mesteparten av fylket har vært betraktet som en felleseiendom, har vært en berikelse for alle som bor her, inkludert samer og reindriftsutøvere. Det er det som er situasjonen i dag, og det er med basis i det man skal utvikle Finnmark fremover.
  Når det gjelder historien, så er det vel veldig få som er uenig at samene som folk har vært dårlig behandlet i århundre, basert på embetsmennenes uvitenhet, fordommer, rasisme og herrefolksmentalitet. At Jordsalgsloven fra 1902 slo fast at bare norske statsborgere som kunne snakke, lese og skrive norsk, kunne få kjøpe jord, først ble opphevet i 1965, er også riktig. Men på tross av denne loven, så var det slik at allerede i 1900 så var tallet på selveiende samiske bønder 46 prosent (Tore E. Johansen). Dessuten var språkklausulen veldig lite i bruk, særlig etter 2.verdenskrig.
  Men siden den gang har veldig mye skjedd, og forholdene for samene er helt annerledes enn de var for hundre år siden, på samme måte som forholdene for alle oss andre som bor her har endret seg. En veldig liten del av de som betrakter seg som samer, er reindriftsutøvere. De fleste arbeider innenfor offentlig sektor, turisme, privat industri, som bønder/fiskere eller de har flyttet til Oslo og Tromsø. Samisk språk og kultur har langt bedre vilkår enn tidligere, men likevel er, som noen skrev for et par år siden i avisa, den eneste forskjellen mellom boligfeltene i Kautokeino og Lørenskog er at det er flere snøscootere i hagen i Kautokeino.
  Mitt poeng med dette er at man må slutte å skape et bilde av samene som et undertrykt og plaget folkeferd som bor i telt og løper etter rein og er fratatt rett til eiendom. Slik er det bare ikke, selv om fordommer fremdeles lever her som de gjør i Oslo og Bergen. Finnmark har i mange hundre år vært en multikulturell smeltedigel, hvor samer, nordmenn, finner og russere møttes. I dag kommer det mennesker til fylket for å skape seg en fremtid, fra langt større deler av verden, og på gata i Hammerfest snakkes kurdisk, somali, russisk, norsk og mange andre språk.
  Nå forstår jeg det slik, Hivand, etter din kommentar at du betrakter det som jeg ser på som felleseiendom som eiendom som er ”tyvegods” og ”regelrett ran” fra samer og kvener. Vel, vel, som jeg har reflektert litt over, så kan man ha ulike meninger om historien og hvilke konsekvenser den kan ha for oss i dag. Jeg er, på samme måte som det overveldende flertallet av samer, kvener og nordmenn i Finnmark, av den formening at statens eiendomsrett over mesteparten av fjell, vann, daler og vidder i Finnmark er en berikelse for oss som bor her, og det inkluderer også reindriftssamene.
  Jeg er oppvokst blant fisk, sauer og rein, og har bodd og levd i Troms og Finnmark nesten hele mitt snart 60-årige liv. Og min sjel er tilknyttet mangfoldet av kulturer som møtes her og friheten til å ta hagla på ryggen og skyte meg en hare når jeg vil, uten å bli møtt av eiendomsbesittere som ønsker å legge avgift eller beslag på denne friheten. Det er derfor usigelig trist å se i dag hvordan statens utsendinger, reindriftsadvokater og enkelte reineiere med krav om å privatisere hele øyer som Stjernøya eller hele kommuner som Nesseby, er med og skaper splittelser blant folk igjen – splittelser som jeg trodde vi hadde lagt bak oss for lengst.  

  • Jeg er enig i alt du skriver. Men jeg fastholder deler av den eiendomsretten staten (nå FEFO) har, er et resultat av tidligere tiders mangel på anerkjennelse av enkeltpersoners og gruppers rett til eiendom.

   Men når det er sagt, så er ikke Finnmarkskommisjonens oppgave å tilbakestille rettsforholdene til et gitt tidspunkt i historien, men å identifisere og anerkjenne eiendomsrettigheter som eksisterer i dag – sett fra dagens virkelighet. Det innebærer at kommisjonen må ta hensyn til den eksisterende kulturen knyttet til naturbruk – som du beskriver godt. Kommisjonen må ta hensyn til mangfoldet i fylket, bosettingsmønster, naturbruk, industri og næring og en rekke andre forhold.

   Det er med andre ord ikke tilstrekkelig å hevde og dokumentere historisk bruk, det må dokumenteres nærmest eksklusiv bruk fram til i dag – og med betydning for utkomme. I en slik vurdering vil jeg forutsette at kravene om eiendomsrett til Stjernøya og hele Nesseby kommune vil falle gjennom.

   Jeg har, som du skjønner, i det hele tatt en betydelig mindre apokalyptisk tilnærming til kommisjonens arbeid, enn det mange av kritikerne av denne prosessen har. Om det ut av denne prosessen skulle bli enkelte mindre områder i Finnmark som er eid av private, så føler jeg meg nokså sikker på at vi overlever det med små praktiske omstillinger. 

   Vi snakker om et fylke som er på størrelse med Danmarks landareal. Privat eiendomsrett forandrer ikke på allemannsretten, som gir enhver anledning til fri ferdsel i utmark.

 41. Hivand skriver “Privat eiendomsrett forandrer ikke på allemannsretten, som gir enhver anledning til fri ferdsel i utmark.”

  Snakk om batellisering!

  Dersom reindriftssamer blir tildelt eiendomsrett over de
  områder de har reist krav om på Stjernøya i Finnmark,  så vil dette skape presedens for resten av
  Finnmark.

  Det er de som fremstiller det som om dette nærmest ikke vil
  ha noen betydning for oss som bor i Finnmark, men hva er realitetene?

  Realitetene er at dette vil føre til:

  1. De vil bestemme om man skal få fiske i elver og vassdrag
  på deres eiendom

  2. De vil bestemme om man skal få lov til å jakte på deres
  eiendom

  3. De vil bestemme om man kan ta ut trevirke til brensel på
  deres eiendom

  4. De vil bestemme om det skal kunne legges ut skuterløyper
  og barmarkløyper på deres eiendom og kreve at de som allerede er utlagt blir
  fjernet.

  5. De vil kunne nekte folk å slå opptelt på sin eiendom med
  den begrunnelse at telting i området forstyrrer reinsdyrenes beiting.(«Næring
  går foran fritidssyssel»)

  6. De vil kunne nekte folk å plukke bær på sin eiendom med
  den begrunnelse at bærplukking vil forstyrre reinsdyrenes beiting. («Næring går
  foran fritidssyssel»).

  7. De vil bestemme om det skal være tillatt å bygge gammer,
  hytter og alle andre type bygninger på sin eiendom.

  8. De vil få inntekten fra nåværende og fremtidig gruvedrift
  på sitt område, som i dag går til fellesskapet (Finnmarkseiendommen)).

  9. De vil få inntekten fra punktfeste fra hytter etc. som er
  på deres eiendom, som i dag går til fellesskapet (Finnmarkseiendommen).

  10. Kunne nekte sauebønder å ha sauer på beiting på sin
  eiendom.

  Det er de som mener at en slik utvikling vil være den
  høgeste form for juridisk rettferdighet og at det er kun slikt som vil kunne
  «rette opp gammel urett». 

  Slik ser jeg som finnmarking ikke på det.  Jeg betrakter dette som en fordelingspolitisk
  kamp som er pakket inn i juridiske termer og urfolksvada.

  Om dette skjer, så vil det være å utøve stor urett mot oss
  som bor i Finnmark og en krenkelse mot rettsfølelsen til oss. Men det skit
  selvsagt de som svermer for finnmarksloven opp i.

  • Hellesvik, du er etter denne kommentaren forhindret fra å kommentere på bloggen. Ikke for dine meninger, men fordi du insisterer på å spamme kommentarfeltet med kopier av allerede publiserte kommentarer, både fra dette og andre nettsteder.

   Jeg konkluderer derfor med at du ikke er interessert i debatten her på bloggen, men kun ser på den som nok en talerstol for dine monologer.

   Du er advart mot tilsvarende forhold tidligere.

   Mvh Pål H

 42. Det man i dag kalder for Nordnorge var en gang et selvstendig land som het Hålogaland.  Det ble okkupert av katolske leiesoldater fra Østnorge, anført av krigsforbryteren Olav Tryggveson, og en annen krigsherre med langt hår.  Landet strakte seg langt inn på Kola, og nordmenn og samer befolket område uten de store konflikter.  Hålogaland burde, som feks. Færøyene og Grønland få tilbake sin selvstendighet, og råderett over landets ressurser, altså en autonom ordning, hvor feks, forsvar og valuta var tilkobblet den sydlige region.  Den her etniske selektering om at noen skal ha spesielle rettigheter i forhold til andre, som også har bodd i lanndsdelen i tusenvis av år, er helt syk, og vil bare føre til vrede og konflikter, og være til skade for begge folkegrupper i landet.  Synes det stinker av egoisme, en form for rasisme   og selvgladhet som er helt uakseptabel.  Det synes jeg de etniske nasjonalister på begge sider burde tenke over.   Det skal være plass til begge folkegrupper, og det skal ikke være forskjellige rettigheter for dem.  Ellers ville kanskje samer risikere og bli uønsket i resten av område.  For det er en ganske enkel logikk, de rettigheter jeg ikke har hos naboen, skal heller ikke naboen ha hos meg.  En sånn holdning lover ikke godt for fremtiden, og  sameksistensen mellom de to folk.

  • Interessant historieoppsummering. Hvilke spesielle rettigheter er du mener at “noen har” Charles?

  • Intressant analys du har “Den her etniske selektering om at noen skal ha spesielle rettigheter i forhold til andre, som også har bodd i lanndsdelen i tusenvis av år, er helt syk, og vil bare føre til vrede og konflikter, og være til skade for begge folkegrupper i landet.”
   Du anser alltså att Norrmän inte har rätt att äga Norge! Tycker att Sverige som är mer framstående skall anektera Norge.
   Dan

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.