3Dec

Historisk motorferdsel i Sápmi

Under tittelen “Historiker støtter Olli” avslører NRK at historiker Aage Solbakk støtter sametingspresident Egil Ollis konklusjon om at lokalbefolkningen bør få ferdes motorisert i i utmark mer enn turister og andre tilreisende. Supert, det er nok Olli tilfreds med. Men det er sikkert mange ulike yrkesgrupper som støtter Olli, og sikkert like mange som ikke gjør det.

Kan nå representanter fra alle yrkesgrupper som er representert blant Ollis støttespillere regne med oppslag i NRK – eller er dette spesielt en tjeneste for historikere fra Tana? Eller er det NRKs profesjonelle mening at historikere må antas å ha større kompetanse på motorferdsel enn folk flest?

Mest sannsynlig er saken et utslag av den utbredte samiske selvforståelsen om at  “samer har drevet motorferdselbasert høsting i naturen i tusenvis av år”. Sånn sett er også motorferdsel en sak for samiske historikere. Først og fremst.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.