19Feb

Ingen flere artikler for Ságat. Takk for meg.

I dag ble jeg orientert om at min siste artikkel i den samiske avisen Ságat hadde fallt redaktøren så tungt for brystet, at jeg ikke lenger var ønsket i spaltene.

Min artikkel omhandlet Fremskrittspartiets Torvald Aspenes og hans politisk stupide sammenlikninger mellom norsk samepolitikk og Quislings landssvik, mellom sametingspresident Egil Olli og Adolf Hitler. Jeg kritiserte (i en setning) avisen for å ha satt Aspenes’ påstander uimotsagt og ukritisk på trykk. Og det skal man åpenbart ikke gjøre dersom man er skribent for avisen Ságat.

Men det er kanskje slik redaktører med sympati for despoti tenker og handler? Da trykker man nyheter basert på politisk sinnsvake påstander og går heller ikke selv av veien for å skrive samepolitiske kommentarartikler som inneholder påstander om  “etnisk rensing”, og nazistiske raseteorier (bla ned til 13. februar).

Oppdatert
Leder for Finnmark Journalistlag Dan Robert Larsen kommenterer den opprinnelige saken i fagbladet Journalisten. Ellers er saken omtalt i Journalisten og (20.02.09) i Finnmark Dagblad. Mest spennende er omtalen i NRK Sámi radio, hvor redaktør Geir Wullf i artikkelens kommentarfelt i dag lanserte nye forklaringer for hvorfor han ikke lenger kunne beholde spalten. Ytterligere en ny forklaring serveres i den samiskspråklige avisen Avvir.

Dan Robert Larsen har levert enda en artikkel om det hele i Journalisten. Han blir kraftig imøtegått av redaktør Geir Wulff i Ságat.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

15 comments

 1. Uff, dette var trist! Håper du snart finner et bedre, og mer verdig sted å skrive om du skulle ønske det.

 2. Hahaha, jeg må le. Synd for deg såklart, men det der minner om ren barnehageoppførsel. Skal man ikke få lov til å kritisere en redaktør for noe uten å miste oppdrag? Jaja…

 3. Ságat selv bruker retorikk fra en ideologi vi helst ser begravd på historiens kirkegård, en relativt seriøs avis burde se seg for god til dette uansett hvor mye følelser det måtte være i redaksjonen i Lakselv.

  Hvordan skal en fruktbar debatt drives når også papir-mediene driver med hitling?

 4. Uff, dette var trist! Håper du snart finner et bedre, og mer verdig sted å skrive om du skulle ønske det.

 5. Ikke så trist, kanskje. Det er redaktørens soleklare privilegium å bestemme hvem som skriver i bladet. Men jeg synes vel begrunnelsen er nokså spesiell da.

 6. Jeg slettet en anonym kommentar her. En fyr som ba meg brenne i helvete og som anklaget meg for mobbing. Jeg har nemlig som prinsipp at folk som ønsker å dømme meg til evi pinsel og brann i helvete må oppgi navnet sitt. Sånn er det bare!

 7. Hahaha, jeg må le. Synd for deg såklart, men det der minner om ren barnehageoppførsel. Skal man ikke få lov til å kritisere en redaktør for noe uten å miste oppdrag? Jaja…

 8. Ságat selv bruker retorikk fra en ideologi vi helst ser begravd på historiens kirkegård, en relativt seriøs avis burde se seg for god til dette uansett hvor mye følelser det måtte være i redaksjonen i Lakselv.

  Hvordan skal en fruktbar debatt drives når også papir-mediene driver med hitling?

 9. Flott at du måtte gå. Unner deg ingenting. En dag skal du brenne i helvete for mobbingen du sto bak i din forrige jobb!!

 10. Jeg slettet en anonym kommentar her. En fyr som ba meg brenne i helvete og som anklaget meg for mobbing. Jeg har nemlig som prinsipp at folk som ønsker å dømme meg til evi pinsel og brann i helvete må oppgi navnet sitt. Sånn er det bare!

 11. Var jo nettopp det jeg syns var så trist. At de sier opp folk på slikt grunnlag.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.