28Mar

Jompa – en samisk antihelt

Jeg passerte 44 år før jeg begynte å tegne. Etter et halvt liv som en person som ikke tegnet, har jeg funnet ny mening i strek og farger.  “Jompa” er foreløpig første figur ut i det jeg håper skal bli noen serier av figurer som kommenterer aktuelle hendelser på en ny og annerledes måte enn det jeg som skribent har forholdt meg til. Der jeg før skrev hundrevis og tusenvis av tegn for å forklare poengene, tvinger Jompa meg til å holde meg til noen velvalgte streker og ikke mer tekst enn det som får plass i en tweet.

Min trening har vært penn og gule Post It-lapper, og jeg synes dagens Jompa er et foreløpig høydepunkt, både hva tegning og kortfattede poeng angår. Jompa er en velmenende, enkel og normalt engasjert same som først og fremst ser verden gjennom egne øyne. Han er ingen samepolitisk novise, men han er heller ikke det enkelte omtaler som supersame. Det er i det hele tatt lite supert ved Jompa, han er en antihelt i alle betydninger av ordet. Han faller ikke for svulstig samepolitisk tåkeprat, men relaterer det meste til sin egen hverdag i Sápmi. Håper du også liker ham.

Jompa og samepolitikken

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.
Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.