27Feb

Kan du gjennom et nøkkelhull?

Smurfesangen kan være en utmerket inspirasjon når NRK Beta nå inviterer til idédugnad om hvordan NRK.nos førsteside skal se ut i framtiden. For en ting er sikkert: det er begrenset plass på statskanalens portalfront for alt innhold som produseres i kringkastingskanalen. Anders Hofseth i NRK Beta skriver:

nrk.no er et stort nettsted med vanvittig mye innhold for mange ulike brukergrupper og bruksområder. Det gjør at forsiden vår bærer litt preg av at vi prøver å drive et supermarked gjennom en brevsprekk.

Men først og fremst bærer nrk.nos førsteside preg av at nettstrategien er kommet sent og dårlig. Nettstedet forsøker å dytte alt innhold fra alle plattformer og teknologier inn på ett sted. Hvorfor? Fordi innholdet allerede er produsert for et annet medium. Snarere burde man begynne i andre ende og spørre seg selv hva nettbrukeren ønsker seg. Det er dessverre ikke gitt at nettbrukeren vil ha det som eksempelvis er produsert for radiolytteren.

Sånn sett blir kampen om førstesiden en evig kamp mellom markedsavdelingen og redaksjonene på den ene siden – og nettbrukeren på den andre siden.

NRK som konsern er naturligvis både stolt og fornøyd med sin enorme innholdsproduksjon fra alle kanter av landet og verden. Og derfor ønsker enhver redaksjon å fortelle om det skattkammeret som finnes på nrk.no. Samtidig er dagens nettbruker interessert i å finne fram selv. Derfor må en portal som nrk.no legge til rette for at brukeren lettest mulig skal kunne finne fram selvtil det som er interessant, og ikke nødvendigvis pådyttes utvalgte såpeserier, dokumentarer og annet som redaksjonssjefene mener de bør vite om.

Til sammenlikning; verdens største innholdsportal klarer seg med få ord og et søkevindu på førstesiden.  Et nøkkelhull, om du vil. I det navigasjonsmessige gapet mellom Google og nrk.no finnes løsningen. Tror jeg:)

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.