28 comments

 1. Herlig og rørende, samtidig som det også er en historisk beskrivelse av menneskers forhold til egen identitet og hvordan vi konstruerer vår virkelighet for å passe inn i samfunnet for å bli akseptert. Fortsett med slike historier, Pål, det gjør at mange muliggens forstår sammenhengende i livan våres.

 2. Pål, du e en eitranes god skribent. Bare så det e sagt.

 3. Takk for regnskapsopplysningene! 🙂

 4. Geir Tommy Pedersen

  God lesning for sjela, takk Pål.

 5. Sterkt skrevet. Varmt og tydelig.

 6. Vakker hyllest til en betydningsfull person i ditt liv. Jeg ble helt rørt

 7. Tor Gunnar Nystad

  Fint budskap Pål!

 8. Geir Jonny Hansen

  Veldig bra skrevet. Kjenner igjen problemstillingen.

 9. Piera Jovnna Somby

  Meget bra og virkelig leseverdig denne rørende beretningen!!!

 10. Veldig rørende, men det beste er innholdet om identitet. Denne burde veldig mange lese. Særlig folk i Akersgata og andre viktige gater

 11. Tusen takk alle sammen for hyggelige kommentarer. Identitet og etnisitet er grunnleggende greier, og i mange tilfeller ikke helt enkle greier. Men jeg mener nok at enkelte gjør det mer dramatisk og komplisert enn nødvendig.

  Og det var det min mor etterhvert erfarte også.

 12. Dette er noe av det beste jeg har lest på lenge om det samiske, det norske og alt det der. Har du tenkt på å få dette publisert på papir, f. eks. i Nordlys?

 13. Paul K Egell-Johnsen

  Takk Pål.

 14. Det er synd på foreldregenerasjonen vår, men vi vet bedre. Vi lar oss ikke påvirke av kunnkapsløse folk. Folk er folk, og det vet vi.

  Jeg føler i alle fall at jeg er HELDIG som kan flere språk, behersker flere kulturelle koder og kan bevege meg fritt i Norden og føle meg hjemme hvor det måtte være. Og alt bare fordi jeg er samisk og fikk mulightene til å bli kjent med mange kulturer. Det er en GODE å være samisk. Og jeg tror at de aller aller fleste samer føler på den måten.

  Vi er “stille kloke” og sier ingenting når andre bråker. Det er en egenskap ikke mange har:-)

 15. Børre St. Børresen

  Veldig godt og viktig skrevet, Pål! Min mor som døde før jul, ble etterhvert en stolt same – noe hun undertrykte i vår oppvekst. Vi måtte lære oss norsk, bli flink på skolen og få oss en god jobb, sa hun av hele sitt hjerte! Men de siste 25 årene av sitt ble hun mer og mer stolt over sin bakgrunn, og hun ville skrytt deg opp i skyene av det du skrev her 😉 Verden blir stadig bedre !!

 16. Rørende 🙂

 17. Ann- Birgith

  Bra skrevet, og til ettertanke for mange. Du berører sakens kjerne. Kultur og identitet. Du rører noe ved meg og mine.. Det siste min mamma sa til meg var: ” få no bestilt dæ den kofta ” ei uke senere døde ho, og uten å vite at æ virkelig gjorde det.. Bestilte mæ kofte. æ ville gjerne ha kofte, ikke en blomstrete bunad, for æ følte kofta va vikti for mæ, for å ta vare på min identitet og videreføre kulturen…

 18. John Magne Trane

  Du, jeg lurer på en ting i all din snakk om “urfolket”. Regner du nordmenn som urfolk i Norge og Nord-Norge? Eller har vi blitt kippet ut?

  • Hei John Magne, og takk for kommentaren. Nordmenn er ikke urfolk nei. Urfolks-begrepet er først og fremst en betegnelse på et minoritetsfolk som har særskilt beskyttelse i henhold til folkeretten og som var innenfor statsgrensene da grensene ble etablert.

   Nordmenn utgjør som kjent majoriteten i landet, og har derfor ikke behov eller krav på urfolksstatus. Deres rettigheter er derfor beskyttet i kraft av antallet de utgjør.

   Men denne artikkelen handlet ikke så mye om urfolksrettigheter som den handlet om anstendig behandling av enhver kultur.

   Jeg forstår imidlertid ikke hva du mener med “kippet ut”. Jeg forsøkte bare å si at det er vanskelig å forstå denne redselen, feks for samisk undervisning i Tromsø. At de skoleelevene som ønsker det får lære samisk, skader vel ingen?

   • John Magne Trane

    OK. Så vet jeg det. Neste:

    Regner du nordmenn og nordlendinger som urbefolkning i Norge og Nord-Norge, eller har vi blitt kippet ut?

    (Måtte skynde meg da jeg skulle poste i går men fikk ikke til å komme til et kommentarfelt fra den posten på forsida, av en eller annen merkelig grunn, så måtte ta den neste muligheten, her. Men det er vel ikke noen teknisk måte å flytte dette til den kanskje?)

    • Hva gjelder nordlendinger eller nordmenn så er de ikke urfolk/urbefolkning. Forklaringen stod i kommentaren min over. Men de utgjør stadig majoriteten i samfunnet.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.