26Jan

Krenket? Gud, liksom?

Det er en absurd tanke at våre allmektige guder behøver beskyttelse i norsk straffelov mot mine krenkelser. Allmektige, my ass.

Striden om de såkalte Muhammed-karikaturene har fått et ektefødt barn: regjeringen vil nemlig gjøre det vanskeligere å framføre religionskritikk i framtiden. Begrunnelsen for innskrenkingen er antakelsen om at et utvidet straffeansvar for å krenke religioner og enkeltpersoners religiøse følelser “kan avverge alvorlige konflikter i samfunnet.”

Kort sagt betyr det at pastoren og mullahen står fritt til å begrunne sine mest avskyelige holdninger og perspektiver i aparte teologisk teori, mens din rett til å kritisere de samme holdningene må begrenses. Hvorfor? Av hensyn til den etniske husfreden i landet. Mullahen kan eksempelvis mene at homofile er en vederstryggelighet, naturstridig, unaturlig, ekkelt og i aller beste fall et ulykkelig arbeidsuhell av den allmektige. Mens jeg ikke uten videre kan tegne profeten uten å måtte betale med bøter eller fengsel. Men på den andre side, så er jo en klekkelig bot langt å foretrekke framfor en kule i ryggen. Men jeg vet jo samtidig at det ene ikke nødvendigvis utelukker det andre.

Vi trodde den lenge sovende bestemmelsen i straffeloven om blasfemi nå skulle stedes til hvile for godt. Derfor er all grunn til opprør og pessimisme over at regjeringen nå istedenfor skjerper straffeansvaret ved blasfemi ved å omformulere bestemmelsen om rasisme i straffeloven. Statssekretær Astri Aas-Hansen (Ap) uttaler at lovendringen er nødvendig for å dempe konfliktnivået og sikre et sunt debattklima. Det kulturelle og akademiske Norge fordømmer lovforslaget. Selv Kirkerådet mener lovforslaget innebærer en innskrenking av ytringsfriheten og et grunnleggende skjevt og feil perspektiv på toleranse:

“For Den norske kirke er det viktige å fremheve at det er mennesker og ikke ideer som skal verges ved lov.”

Eller guder, for den del. Allmektige guder bør antas å være av en sådan beskaffenhet at de er i stand til å håndtere kritikk, karikaturer eller ren latterliggjøring uten hjelp fra påtalemakten i Norge. Jeg mener, de er jo allmektige?

Publiseringen av Muhammed-karikaturene forårsaket trusler om drap, vold og boikott fra deler av den islamske verden. Nå sier altså vår egen regjeringen av vi må begrense friheten til å ytre seg kritisk mot religioner og utøvelsen av dem for å forhindre konflikter i samfunnet. Jeg tenker da at all verdens voldsmenn, drapsmenn og de religiøst krakilske er temmelig fornøyde, ettersom de nå har fått det som de ville. Det er bråkmakerne og de som ikke aksepterer frie ytringer som vinner på regjeringens forslag.

Redaktør Sven Egil Omdahl har sagt det best:

“Gud trenger ikke juridisk beskyttelse. Politikk og religion er noe individet kan velge, og dette valget må kunne kritiseres, også med harde ord. Rase og seksuell legning kan derimot ikke velges, og det kan derfor være sterkere argumenter for å lovbeskytte mennesker mot hets på et slikt grunnlag.”

Amen.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

17 comments

 1. Viktig post Pål. Inspirerande. Gav meg ein fin ide.

  Takkar!

  g

 2. også kan du melde deg inn her og hjelpe til med å spre budskapet til alle dine kontakter på facebook:
  http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=46798162401

 3. Viktig post Pål. Inspirerande. Gav meg ein fin ide.

  Takkar!

  g

 4. også kan du melde deg inn her og hjelpe til med å spre budskapet til alle dine kontakter på facebook:
  http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gi

 5. Godt skrevet og gode lenker til videre lesing.

  Allmektige, my ass… hehe

 6. Ja, en skulle tro at de kunne passe på seg selv. Men når en ikke tillater hatefulle ytringer mot abstrakte ting, da har en gått langt i å karakterisere ytringer som noe som generelt sett kan straffes. Nå er det falske anklager og oppfordringer til kriminelle handlinger som begrenses. Det får være nok.

  • Veldig enig, MortenM.

   Med tanke på hva enkeltpersoner får seg til å si og mene med utgangspunkt i egen tro og teologi, så må det selvsagt være straffritt å kritisere det teologiske grunnlaget for disse meningene.

 7. Svarten også. Visste ikke om dette idiotiet før jeg leste dette innlegget i Ságat.

  Flott at du tar tak i det, og håper andre kan få øynene opp for hvor tåpelig dette er.

 8. Godt skrevet og gode lenker til videre lesing.

  Allmektige, my ass… hehe

 9. De krenkede gudene burde jo selv komme på banen snart. Nå har de holdt seg skjult i nesten fjorten milliarder år. Kanskje på tide de viser seg og slår noen kritikere til bakken med lyn og denslags.

  Eller handler dette lovforslaget kun om å beskytte de overtroiskes kollektive vrangforestillinger og rett til å undertrykke kvinner, homser og andre som guden deres føler avsky for?
  Det er ikke spaghettimonstrene og julenissene som skal beskyttes — det er undermålerne som faktisk tror på slik infantil bullshit?

 10. Ja, en skulle tro at de kunne passe på seg selv. Men når en ikke tillater hatefulle ytringer mot abstrakte ting, da har en gått langt i å karakterisere ytringer som noe som generelt sett kan straffes. Nå er det falske anklager og oppfordringer til kriminelle handlinger som begrenses. Det får være nok.

 11. Veldig enig, MortenM.

  Med tanke på hva enkeltpersoner får seg til å si og mene med utgangspunkt i egen tro og teologi, så må det selvsagt være straffritt å kritisere det teologiske grunnlaget for disse meningene.

 12. Svarten også. Visste ikke om dette idiotiet før jeg leste dette innlegget i Ságat.

  Flott at du tar tak i det, og håper andre kan få øynene opp for hvor tåpelig dette er.

 13. De krenkede gudene burde jo selv komme på banen snart. Nå har de holdt seg skjult i nesten fjorten milliarder år. Kanskje på tide de viser seg og slår noen kritikere til bakken med lyn og denslags.

  Eller handler dette lovforslaget kun om å beskytte de overtroiskes kollektive vrangforestillinger og rett til å undertrykke kvinner, homser og andre som guden deres føler avsky for?
  Det er ikke spaghettimonstrene og julenissene som skal beskyttes — det er undermålerne som faktisk tror på slik infantil bullshit?

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.