13Jul

Legge ned Dagsavisen? Gjerne for meg

Dagsavisen lørdag 13. juli 2008Dagsavisen ga selv de beste argumentene for å fjerne pressestøtten denne helgen, selv om de forsøkte det stikk motsatte. Med sin suverent tøffeste forside noensinne klarte avisen å fange min interesse, og i likhet med Jo Christian Oterhals endte jeg opp med Dagsavisen som en del av min lørdagslesing. Mot normalt.

Ettersom jeg er motstander av pressestøtten, var jeg jo spent på hvilke nye og vektige argumenter Dagsavisen nå ville presentere – for å beholde pressestøtten.

Det var ingen. Ingen nye eller vektige i alle fall. Argumentasjonen var oppsiktsvekkende banal og på langt nær preget av avisens verdier “uavhengig, kritisk og radikal”. Under tittelen “Frp vil drepe mangfoldet” skriver redaktør Carsten Bleness:

Frp legger opp til en reaksjonær revolusjon i norsk kulturpolitikk. Partiet vil strupe bevilgningene til kultur og presse. Aller øverst på Frps dødsliste står de meningsbærende avisene – aviser som Dagsavisen, Klassekampen, Vårt Land og Nationen. Slik forsøker Fremskrittspartiet å drepe det kulturelle mangfoldet og det frie ord.

Altså, ord som “reaksjonær”, “revolusjon”, “strupe”, “dødsliste” og “drepe det kulturelle mangfoldet og det frie ord.” Virkelig? Mangfoldet og det frie ordet dør? Selv skal jeg ikke stemme Frp ved noen valg, noengang, men å påstå slikt er (unnskyld språket) det rene skitprat.

Kan ikke sosialdemokrater, fremskrittspartifolk og sosialister som ønsker egne partiaviser betale for dem selv? Vi andre gjør det, når vi kjøper svinedyre (!) tidsskrift for å tilfredsstille våre personlige interesser innen utenrikspolitikk, foto, data eller historisk sosialantropologi.

Journalist Anders Brenna har levert en nådeløs kommentar av avisens journalistikk og lederartikkel. Jeg deler hans kritikk av Dagsavisen langt på vei. Pressestøtten sementerer norsk medielandskap og forhindrer teknologisk, forretningsmessig og journalistisk utvikling – både på papir og nett.

Det mest oppsiktsvekkende med Dagavisens forsvar av seg selv og det “frie ord” er at avisen synes å være komfortabel  med situasjonen om at Stortingets flertall når som helst kan legge avisen ned. Hvilken uavhengig avis er det redaktøren snakker om? Dagsavisen har da aldri vært uavhengig, verken av statsstøtte eller parti.


(Dagavisens lederartikkel er ikke på nett, men reportasjen om samme tema er publisert på nett.)

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.
Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.