10Jun

Miles Davis – musikalsk leder og revolusjonær (del I)

Foto: Album cover for Miles Davis´Kind of blue

Trompetist, bandleder og komponist Miles Davis (1926-1991) produserte ekstraordinære resultater gjennom hans tre all-star band i perioden 1940 til 1970. Han skapte album og musikalske uttrykk som i dag er helt sentrale elementer i 1900-tallets musikkhistorie. Kan Miles Davis lære oss noe om ledelse av kunnskapsarbeidere?

“Miles gave me myself. He gave me something that belonged to me. (…) Like everybody else who was with him. We all found ourselves. We found exactly who we were and what we should be doing as far as being in the music industry, and in life.”Bassist Michael Henderson.

Davis´ enorme produksjon 

Henderson gir uttrykk for det mange andre som spilte også har gitt uttrykk for: en sterk tro på læreren og veilederen Miles Davis. De fleste som spilte med Davis i de etterhvert mange ulike band og prosjekter han skapte, gikk videre til fantastiske musikalske karrierer. Og mange av dem har på tilsvarende vis skrevet sitt navn inn i musikk- og jazzhistorien.

Antall utgivelser er ganske enkelt hårreisende mange, når man regner egne album og deltakelse på andres album. I tillegg spilte han live og turnerte omfattende hele livet. Det er knapt å forstå at volumet er mulig for en mannsalder alene og for en mann som ender opp med å revolusjonere jazzen. Flere ganger.

“I was put here to play music, and interpret music… I might do a lot of other things, but the main thing that I love, that comes before everything, even breathing, is music.” – Miles Davis. Maher, P. and Dorr, M.K.  (2009) “Miles on Miles: Interviews and Encounters with Miles Davis”.

Man må ikke like Miles Davis eller jazz for å forstå hvilken revolusjonær kraft og hvilken leder han var gjennom fire tiår. Men det hjelper å lytte over det musikalske spennet hans karriere representerer for å forstå hvilken leder han må ha vært. Hvor mange andre kan skilte med nyskapende og kreativ virksomhet over fire tiår, som leder? Knapt noen. Der Charlie Parker ga etter for stoffmisbruk og døde, klarte Davis å bli nykter, og 1960-tallet ble således en ny vår for Miles Davis, hvor han gradvis utforsket grenselandet mellom jazz og rock, og ga liv til fusion-bandet Weather Report, bestående av Davis´bandmedlemmer fra innspillingen “In a Silent Way“. Albumet markerte begynnelsen på Miles Davis sin “electric period”.

Miles Davis´ lederskap

Men det er ikke Miles Davis´ albumliste eller musikk som er tema for denne artikkelserien, men snarere hva Miles Davis og jazz kan lære oss om ledelse og det å lede kompetente medarbeidere. For det som kjennetegner Miles Davis´ karriere er ikke bare at han selv endret jazzen og musikkhistorien ved flere anledninger, men at de som spilte med ham gjennom nærmere 50 år også gikk hen og gjorde store musikalske karrierer og bragder.

Miles DavisMiles Davis ledet sine band og preget musikerne han arbeidet med i så stor grad, at han framstår som en av de lederne vi i dag kan lære noe vesentlig av om hvordan man setter sammen og leder kompetente medarbeidere. Og de som i dag ønsker å lede høyt kompetente, ambisiøse og engasjerte medarbeidere, har utvilsomt noe å lære av jazzlegenden. For han visste åpenbart hva han drev med, og resultatene var ingen tilfeldighet:

“I know what I’ve done for music, but don’t call me “a legend.(…) A legend is an old man with a cane known for what he used to do. I’m still doing it.” – Miles Davis. International Herald Tribune (1991), Wikiquote.

Dette var første artikkel i en serie i 2014 om Miles Davis, jazz og lederskap. De neste artiklene de kommende dagene vil handle om Davis´ konkrete filosofier om ledelse, og hvordan han praktiserte dem i de ulike periodene.

Idéer for masteroppgave
Dette er én artikkel i en serie tekster og idéer til masteroppgave i MPA Public Administration om ledelse og administrasjon i offentlig sektor fra høsten 2014. I denne serien tenker jeg høyt om aktuelle tema og problemstillinger. Du må gjerne mene og kommentere nedenfor, eller sende en melding privat til meg om du ønsker det. Mvh Pål Hivand.

 

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.