10Oct

Når mediene sensurerer mediekritikken

NRK Sámi radio likte dårlig at debattanten i NRKs eget nettforum Torget kritiserte journalistene for dårlig journalistikk. Derfor valgte redaksjonen å slette innlegg skrevet av person bak nicket “lorden”. Redaksjonen forklarer avgjørelsen slik:

Vi skal ikke forhindre noen i å fremme meninger og synspunkter om våre journalister, men usanne påstander om navngitte medarbeidere, er ikke akseptable. Det første innlegget til “lorden” hadde en påstand som både er feilaktig og uriktig.

Sensuren skjedde under debatten “Hvem bør styre Sametinget?” på NRK Torget. Bak nicket “Lorden” kritiseres en journalist for å ha vært partisk og uetterrettelig i rapporteringen fra komitébehandlingen av saken om Sametingsrådets institusjonsmelding. En sak som ledet til sametingspresident Egil Ollis kabinettspørsmål.

Det er paradoksale i saken er at NRK slipper leserne anonymt til i debatt og forum, for så å sensurere meningene som fremmes. Spesielt merkelig framstår saken fordi den sensurerte kritikken nettopp rammer mediet og journalistene selv, og altså ingen uskyldig tredjeperson. Jeg registrerer at redaksjonen omtaler de slettede innleggene som uriktige og feilaktige påstander. Altså, ikke så ulikt de påstander som altså ble fremmet mot journalist og NRK innledningsvis.

Åpenhet i mediene var nettopp tema under gårsdagens åpne dag under Redaktørforeningens høstmøte. Både blogger Iskwew og redaktør Geir Arne Bore blogget om teamet. Men det er altså ikke i mediebransjens festsaler vi aller mest trenger en debatt om åpenhet, dialogen med leserne og om medienes holdninger til sine lesere. Det er i de enkelte mediene.

Og tiden er moden. For fremdeles hersker en forståelse av at leserne er konsumenter, og ikke egentlig deltakere eller berørte i den journalistiske prosessen. Før man involverer leseren og anser henne som likeverdig, kan vi ikke håpe på en dialog som kan berike leseren, journalistikken og mediekritikken.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.