23Aug

Nervei trenger vei. Hvordan kan DU hjelpe?

Mange av de som leser mine artikler her har selv blogg og ofte et ikke ubetydelig publikum. Mange av dere kjenner eller har kontakter blant nasjonale, regionale og lokale folkevalgte, næringslivsledere og andre aktører som kan være verdifulle i en kamp om en liten veistump i Finnmark.

Nervei er ei sjøsamisk bygd i Finnmark med omkring 40 innbyggere og et oppsiktsvekkende rikt næringsliv som trenger oppmerksomhet om et, for bygda viktig prosjekt: vei. I mer enn 50 år har bygda selv arbeidet for vei til bygda. I august startet arbeidet med anleggsveien, til tross for at prosjektet på langt nær er fullfinansiert.

Bygdas befolkningen har selv finansiert planleggingen og utredningen av den nye veien. Veien blir privat eid av bygdas nyetablerte veilag, og er budsjettert til 30 millioner kroner (23 millioner uten asfalt).

Jeg har latt meg imponere over den lokale viljen og egeninnsatsen i prosjektet. Deler av arbeidet som nå utføres på anleggsveien skal utføres av bygdas egen befolkning. Og en kamp som er ført over så lang tid, som inkluderer så mye egeninnsats og som er såvidt beskjeden i omfang og økonomi, burde få større oppmerksomhet og velvilje fra oss som samfunn.

Så jeg ber deg ikke om å bidra med penger. Jeg ber deg om å omtale prosjektet om veien til Nervei på bloggen din, til Facebook-vennene dine og kanskje nevne prosjektet når du snakker med en folkevalgt, en investor, bedriftsleder eller andre som du mener kunne hjelpe bygda med veien. Om noe, så er fortellingen om Nervei og veien en fortelling om ekte distriktspolitikk – der de det gjelder faktisk går en mil eller to ekstra – over fjellet – etter vei. Det er ganske enkelt en historie fra Finnmark som flere burde kjenne til. Og det er den historien du kan hjelpe til med å formidle. Takk for at du hjelper til.

Mer om Nervei kan du finne på Facebook og på Wikipedia. Du er hjertelig velkommen som medlem av gruppa Vei til Nervei på Facebook. Å vise at du finner saken viktig, er også en viktig og velkommen støtte til bygda Nervei.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.