3Sep

Pressen og historien om den samiske idioten

Svenske Aftonbladet kunne i dag avsløre at “Norska samer vill kriga i ”fyra vindars mössa”“. Artikkelen illustreres interessant nok ikke med et bilde av en som bruker den samiske stjernelua, men et ordinært bilde av en nokså vanlig same i helt andre klær, iført en ordinær skinnlue. Aftonbladet kan fortelle at:

Norska försvaret tillåter soldater i turban. Nu vill samerna också få ha sina traditionsenliga kläder i krig – men får mothugg. – Soldater ska gå klädda som soldater, inte som cirkusclowner, sier Torgeir Thomassen, politiker i Fremskrittspartiet.

Premisset som presenteres for saken er altså at “de norske samene nå krever” å få bruke samiske, tradisjonelle klær i krig. Gjør vi? Neida. Én same gjør det. I den samiske avisen Ságat ble kravet fra Isak Thomas Triumf presentert som en nyhet forleden dag. Det eneste som klart kommer fram av saken er at verken Triumf eller avisen ser ut til å være i stand til å se de prinsipielle forskjellene mellom å tillate religiøse hodeplagg på den ene siden, og kulturelle markører og hverdagsklær på den andre siden.

Nuvel, så ruller altså saken videre i dag når Fremskrittspartiets og forsvarsansatte Torgeir Thomassen i Porsanger på partiets sedvanlig nøkterne vis konkluderer med at han ikke bare er imot at hijab, turban og kalott nå skal tillates som en del av den militære uniformen:

Soldater skal gå kledd som soldater, ikke som sirkusklovner. Ikke det at jeg mener samelua gjør folk til sirkusklovner, men jeg mener soldater skal gå kledd som soldater. I uniform.

Han understreker for sikkerhets skyld at han uttaler seg som folkevalgt i Porsanger, og ikke som ansatt i Forsvaret. Litt forvirrende for leseren er det kanskje da at han lar seg avbilde i full uniform og på sitt militære kontor? Men sivil altså.

Verken Ságat eller Aftonbladet ser ut til å være i stand til å reflektere over om Triumfs utspill om stjernelue kanskje kunne være humoristisk ment, eller i det minste tone ned det journalistiske gravalvoret saken omtales i, all den tid Triumf ikke representerer andre enn seg selv. Og knapt nok det. Det eksisterer intet samisk krav om symbolske kulturmarkører på Forsvarets uniform. Samekniven er for lengst innført som standard utrustning i det norske forsvaret, fordi den er et praktisk verktøy for soldater som oppholder seg mye utendørs.

Således er da også Thomassens klovneutsagn et voldsomt verbalt slag i luften: Krig er erklært mot en fiende som ikke eksisterer. Det kjedelige i denne saken er å se at selv ikke samiske medier klarer å avstå fra å spille opp ikke-saker basert på mytiske forestillinger om den den enslige samiske idioten og den formanende norske myndighetspersonen. For som Aftonbladet oppsummerer:

Nu vill samerna också få ha sina traditionsenliga kläder i krig.

Er det virkelig ikke viktigere i saker å diskutere i Norge og Sápmi, eller skal vi også i fortsettelsen bruke pressestøtten og partistøtten i dette landet til å dikte opp saker som passer best inn i forestillingen om den samiske idioten?

 

 

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

8 comments

 1. Pål, vær nå snill mot lille Ságat.
  Tenk på at de også leser andre aviser, hører på Dagsnytt 18 etc. Hva gjør de “store”? Jo hvis det er noe med asylsøkere, innvandring eller annet så ringer de en FrP’er. Hvis finnmarksmedia får en sak om reinbeiter så ringer de jo reindriftsfagkonsulenten Fredriksen fra FrP og hvis det er samespørsmål, generelt, så ringer de jo antropologen (?) Korsberg. I denne saken går nok Ságat fri.

 2. hvis jeg var i militæret skulle jeg ønske å gå der i sølvpapirhatt. Vil noen fronte min sak i aviser i land og utland?

 3. Flott blogg. Godt at noen engasjerer seg og holder penna varm!

 4. Om ikke andre medier, så burde i allfall samiske medier, for lengst oppdaget at dette ikke lenger handler om stjerneluer, šávka, čiehgáhppir osv. Diskusjonen burde dreie seg om samfunnsrollen (eller samfunnsnytten) til dekorerte forsvarsansatte og ikke minst offentlige politikere – som jo mange FRP tross alt/desverre er. Å la cowboyene fra FRP skyte fritt fra hofta til egen fortreffelighet er desverre blitt nyhetsregelen fremfor unntaket. Naturligvis skal aviser tenke butikk og velge sine klossmajorer deretter, men er det ikke noen som tenker på mottakerne av budskapet? Er det en fare for at samiske barn i skolegården heretter må finne seg i å bli kalt “klovn” bare fordi de er samer? FRP har utspilt sin rolle til det kjedsommelige som “medienes morroklump”, noen burde ta ukulturen til partiet på alvor. 

 5. Et bevis på at den den norske og svenske idioten lever i beste velgående! Nå er det nok! Finn på noe bedre å bedrive tiden med. Vi samer gidder ikke å høre på TULL mer. PUNKTUM!

  • Vanlig loop-metode for å trekke samer inni en umulig diskusjon. Vet da****.hva man skal svare på sånt. Man kan bare rulle med øynene og tenke, er det oss eller de andre som er gale. Etter min mening: DE ANDRE!

 6. Torgeir Thomassen

  GAMMELT ARKIVFOTO:
  “Han understreker for sikkerhets skyld at han uttaler seg som folkevalgt i Porsanger, og ikke som ansatt i Forsvaret. Litt forvirrende for leseren er det kanskje da at han lar seg avbilde i full uniform og på sitt militære kontor? Men sivil altså.”

  Sagat beklaget billedbruken et par dager etter at dette hadde vært på trykk.
  Bildet ble tatt ved et bedriftsbesøk 2 år tidligere.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.