21Aug

Pressestøtte og politisk kultur

MandagMorgen har latt seg inspirere av Torbjørn Jaglands kritikk av medienes klikkjag og press på det politiske system.  Og det ender i et slags forsvar for pressestøtten i lederen av siste utgave av ukebrevet MandagMorgen.

Torbjørn Jaglands kritikk består i essens av en frigjørende påstand av at det politiske systemet i Norge er i ferd med å bli et dukketeater redigert og styrt av en klikkfokusert digital og über-tabloid presse høy på meningsmålinger og gallup:

Mediene forsøker – antagelig uten å være klar over det selv – å påføre det politiske system sin egen logikk.

Det er flere enn journalistene selv som nå begynner å kjenne litt på sin egen materialtretthet. Vi, leserne, begynner også å gå trøtt på fordumming av nyhetsbildet og uvesentlighetene i journalistikken. Jeg vet jeg gjør det. Men det er altså selve dumskapen (og tullingene) jeg vil til livs, og ikke journalistikken eller journalistene (bare så det er sagt, til dere som leser mellom linjene også).

Jeg klarer imidlertid ikke helt å få grep på hva MandagMorgen egentlig enbefaler i sin leder, om det er avvikling av pressestøtten eller om det er bruk av pressestøtten på journalistiske produkter som tilfredsstiller den politiske sfæren. Men jeg mistenker at det er det siste man gjør seg til talsmann for.

Selv om jeg langt på vei deler Torbjørn Jaglands kritikk og MandagMorgens analyse, så klarer jeg altså ikke å se hvilken plass pressestøtten har i utviklingen av kvalitet i norsk journalistikk. Men kan godt argumentere med at gode publikasjoner bør premieres med pressestøtte. I så fall vil innholdet måtte vurderes skjønnsmessig, og støtten deles ut på bakgrunn av personlige sympatier og antipatier. Og slikt gjør man ikke i et åpent demokratisk samfunn. Men i like stor grad kan man argumentere at den norske (og svært rause) pressestøtten på i overkant av seks milliarder kroner (med momsfritak og NRKs budsjett) gjør at vi holder oss med mer journalistikk og publikasjoner enn godt er.

I den grad man mener at mengden (useriøs) journalistikk har oversteget hva som er sunt for samfunnet, er det vel neppe et stort politisk poeng å finansiere det hele med statlige midler i milliardklassen?

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.