18Oct

Redaksjonelle bortforklaringer om nettdebatt

NRK Sámi radio har valgt å resignere for sin egen redaksjonelle inkompetanse og stenger nå debattfunksjonen på nettartiklene sine. Argumentasjonen for beslutningen er interessant:

  • Rasistiske utfall mot samene
  • Personangrep mot politikere

Redaktør Ravdna Buljo forklarer det slik:

Når skittkastingen og sjikanen mot enkelt personer blir på et uakseptabel nivå og vi ikke har muligheter å kontrollere alt som blir skrevet, ja da må vi godta og bli klaget innfor PFU.

Det finnes altså et akseptabelt nivå, og det har formodentlig vært innenfor rammene av dette inntil nylig. Men på grunn av manglende forhåndskontroll har det nå blitt uakseptabelt? Etter mitt skjønn var det ikke så akseptabelt tidligere heller. På NRK Sámi radios nettsider har navngitte enkeltpersoner faktisk over flere år blitt systematisk trakassert og mobbet.

Men altså ikke før redaktøren mener å spore en økende skepsis til samer generelt og samiske folkevalgte i en valgkamp som nettopp setter fokus på samer og deres politiske rettigheter, reageres det. Allerede for halvannet år siden omtalte jeg temaet i artikkelen “Doveggen i Sápmi”:

Og inntil NRK Sami radio gjør det som skal til for å heve nivået på sitt debattforum, ut over doveggens stille primalskrik, kan man ikke forvente en seriøs, offentlig samtale der.

I mellomtiden har NRK Sámi radios journalister og redaktører i hovedsak valgt å ikke delta i ordskiftet med sine lesere på artiklene, og har latt anonyme troll herje fritt i kommentarfeltet. NRK har aldri forsøkt systematisk moderering eller forhåndskontroll. NRKs grep nå er altså å stenge debattfunksjonen.

Det kaller jeg å resignere for egen inkompetanse.

Det finnes mye godt stoff om hvordan man skaper intelligent liv i nettdebatter. NRK Sámi radio har i så måte ingenting å lære oss. Men det har NRKbeta og et par andre. Man kunne begynne med å lytte.

(C) Hugh MacLeod @ gapingvoid.com

Cartoon by (c ) Hugh MacLeod via CC-license.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.
Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.