2Dec

Redaktører fra steinalderen

Aftenposten avdekker i en avslørende, gravende og mediekritisk artikkel at den (profilerte) VG-kommentatoren Elisabeth Skarsbø Moen er “fan” av Jens Stoltenberg på hans Facebook side. Men ikke bare det:

 Hun er også «venner» med flere flere toppolitikere i ulike partier, som Torbjørn Røe Isaksen, Afshan Rafiq, Jan Tore Sanner og Anette Trettebergstuen.

Anette Trettebergstuen til og med. Fysj grisen. Man må igrunnen være massivt inkompetent og ikke så rent lite mediefaglig bornert for å lage en nyhet på dette grunnlaget. Saken blir jo ikke bedre av at både generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund og VGs ansvarlige redaktør Bernt Olufsen begge gjør et nummer av det problematiske ved Skarsbø Moens bruk av Facebook. At Olufsen også innrømmer at han ikke kjenner Facebook eller det han uttaler seg om, forhindrer ham allikevel ikke å frata sin medarbeider all integritet og faglig skikkelighet.

Om noe, så viser saken at Skarsbø Moen har forstått de nye sosiale mediene – og at hennes redaktører ikke har det. Å være “venn” eller “fan” i et sosialt medium sier (nødvendigvis) ikke noe om reelle, nære relasjoner mellom mennesker. I dette tilfelle definitivt ikke, ettersom ethvert mediekompetent menneske forstår motivene til “den profilerte” Skarsbø Moen.

Selv har jeg et “fan”-forhold til Jens Stoltenbergs side på Facebook. Det skyldes at “fanskapet” gir meg anledning til å skrive på siden hans. Noe som er av betydning i mitt engasjement i Facebook-gruppe Veien til Nervei. Jeg følger flere folkevalgtes via blogger og Twitter. Det er det man gjør, og hva de ulike mediene kaller sine tjenester gjør da for svarte ikke journalistikken mer eller mindre etisk eller profesjonell.

Skarsbø Moen er åpen og profesjonell i sin omgang med sine kilder. Det presseforbundets Kokkvold tar til orde for er å skjule disse forbindelsene igjen, slik journalistene alltid har gjort.

Nuvel. Steinaldersk. Gud hjelpe oss, alt gikk som kjent til helvete etter skrivemaskinen. AFP nå?

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

10 comments

 1. Gode poenger, jeg la merke til den artikkelen i går, og tenkte at dette orker jeg ikke engang å tenke noe mer på (de vil finne ut av ting etterhvert…) men er nå fristet til å si at noen må gi disse et generelt kurs i bruk av internett. (men siden Olufsen, Kokkvold, aftenpostenjournalistene mfl sikkert har brukt internett i ti-femten (som en elektronisk versjon av sine tidligere verktøy) år så ville de oppleve å bli bedt om å ta et internettkurs som en fornærmelse.
  finn derfor på noe “gøy” og lag et kurs, navneforslag:
  web 2.0 for alle
  den nye webben
  sosiale medier for deg
  web 3.0 for folket
  den sosiale webben og samfunnet

  😀

 2. Ja, hvordan skal det egentlig gå når journalistene og redaktørene viser så liten forståelse for verden 2008 som dette? Lurer på hva som skjer når Stoltenberg “poker” Elisabeth Skarsbø Moen eller skriver en hilsen på wall’en hennes. Aftenposten må jo gå i spinn av gode Facebooksaker etterhvert…

 3. Alternativt, kanskje mediehusene burde benytte anledningen i disse finanskrise- og resesjonstider og kanskje BEHOLDE noen av de yngre medarbeiderne som faktisk behersker det nye mediebildet og de nye mediene?

  En vill idé om kompetanse? Jeg er redd et kurs ikke er nok. Man må faktisk bruke disse nye mediene for å forstå rekkevidden av dem. Et dags-kurs er jeg skader mer enn det hjelper.

 4. Lurt lite smil og lett risting på hovudet. Godt sagt!

 5. du har selvsagt rett……men et sted må man begynne – det er ikke alle som tørr å hoppe rett i det. det innebærer jo blant annet at man må registrerer seg diverse steder og oppgi noe av sin egen integritet og sikkerhet – det er farlig på internettett – det er det vi har lært unga våre i mange år allerde -dessuten er det nesten bare rølpete ungdom (hvis foreldre ikke har paset godt nok på) og annet snusk der ute uansett….
  Kanskje vi kan begynne med en lekedag på nett i steden for kurs?

 6. Gode poenger, jeg la merke til den artikkelen i går, og tenkte at dette orker jeg ikke engang å tenke noe mer på (de vil finne ut av ting etterhvert…) men er nå fristet til å si at noen må gi disse et generelt kurs i bruk av internett. (men siden Olufsen, Kokkvold, aftenpostenjournalistene mfl sikkert har brukt internett i ti-femten (som en elektronisk versjon av sine tidligere verktøy) år så ville de oppleve å bli bedt om å ta et internettkurs som en fornærmelse.
  finn derfor på noe “gøy” og lag et kurs, navneforslag:
  web 2.0 for alle
  den nye webben
  sosiale medier for deg
  web 3.0 for folket
  den sosiale webben og samfunnet

  😀

 7. Ja, hvordan skal det egentlig gå når journalistene og redaktørene viser så liten forståelse for verden 2008 som dette? Lurer på hva som skjer når Stoltenberg “poker” Elisabeth Skarsbø Moen eller skriver en hilsen på wall'en hennes. Aftenposten må jo gå i spinn av gode Facebooksaker etterhvert…

 8. Alternativt, kanskje mediehusene burde benytte anledningen i disse finanskrise- og resesjonstider og kanskje BEHOLDE noen av de yngre medarbeiderne som faktisk behersker det nye mediebildet og de nye mediene?

  En vill idé om kompetanse? Jeg er redd et kurs ikke er nok. Man må faktisk bruke disse nye mediene for å forstå rekkevidden av dem. Et dags-kurs er jeg skader mer enn det hjelper.

 9. Lurt lite smil og lett risting på hovudet. Godt sagt!

 10. du har selvsagt rett……men et sted må man begynne – det er ikke alle som tørr å hoppe rett i det. det innebærer jo blant annet at man må registrerer seg diverse steder og oppgi noe av sin egen integritet og sikkerhet – det er farlig på internettett – det er det vi har lært unga våre i mange år allerde -dessuten er det nesten bare rølpete ungdom (hvis foreldre ikke har paset godt nok på) og annet snusk der ute uansett….
  Kanskje vi kan begynne med en lekedag på nett i steden for kurs?

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.