16Apr

Skremmende om datalagringsdirektivet

Forsvarsdepartementet har levert sin høringsuttalelse (pdf) om det mye omtalte datalagringsdirektivet, og innholdet er skremmende lesing. Departementet skriver at dersom uvedkommende får adgang til det samlede materialet, kan man raskt kartlegge bevegelsesmønstre og rutiner til sentrale samfunns- og myndighetsaktører.

Tenk deg dersom tyske okkupasjonsstyrker hadde hatt tilgang til slik informasjon i dagene før og etter 9. april 1940. Da hadde de kunnet kartlegge og forutse vikte samfunnsaktørers bevegelser i dagene rundt okkupasjonen. Kort fortalt; Forsvarsdepartementet konkluderer at når opplysningene om hele nasjonens mobil- og datatrafikk skal lagres i et register, vil effekten kunne bli at registerets eksistens kan true nasjonens sikkerhet.

Eksempler på dette kan være logging av informasjon om elektronisk kommunikasjon for personell i spesielle funksjoner og stillinger (for eksempel ledere og sentrale saksbehandlere i departementer og direktorater, Forsvaret, Etterretningstjenesten, POlitiet, PST, samt andre sentrale beslutningstakere).Dersom uvedkommende skulle klare å ta seg inn i databasene og få tilgang til store mengder oppsamlet informasjon, vil det på grunnlag av ulike søk og sammenstillinger kunne utledes svært mye.

Les også:

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

6 comments

 1. Merk også presiseringen de kom med i dag: http://tinyurl.com/y7uwkun

  Sitat: “FDs uttalelse går ikke inn på behovet for datalagringsdirektivet.”

  • Jo, det gjør det – i betydelig grad : )

   Direktivet handler om å avveie ulike interesser og prinsipper. Departementet har anført sine synspunkter, og det går direkte på behovet for slikt. Å forsvare behovet må jo de myndigheter som tar til ordet for å innføre det, det synes jeg er en rimelig ansvarsfordeling.

   Her har åpenbart noen fått kalde føtter og refs fra politisk ledelse.

 2. Merk også presiseringen de kom med i dag: http://tinyurl.com/y7uwkun

  Sitat: “FDs uttalelse går ikke inn på behovet for datalagringsdirektivet.”

 3. Jo, det gjør det – i betydelig grad. Direktivet handler om å avveie ulike interesser og prinsipper. Departementet har anført sine synspunkter, og det går direkte på behovet for slikt. Å forsvare behovet må jo de myndigheter som tar til ordet for å innføre det, det synes jeg er en rimelig ansvarsfordeling.

 4. Hm. FD sier de ikke går inn på behovet. Du sier de gjør det. Tror jeg stoler mer på FDs uttalelse om deres egen mening.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.