25Aug

Valles sorti et farvel til samepolitikken

03 Raimo Valle 2009

Raimo Valle 2009 (Foto: Troms Arbeiderparti)

Når regjeringen og statsråd Rigmor Aasrud bytter ut statssekretær Raimo Valle nå, ett år før stortingsvalget, er det ikke for å skape fornyelse og ny giv i norsk samepolitikk. Det er for å parkere den.

De to siste valgperiodene har regjeringen utmerket seg med en stadig mer åpenbar mangel på interesse for det samepolitiske området. Konfliktene mellom det Arbeiderparti-styrte Sametinget og Arbeiderpartiet i regjering har vært oppsiktsvekkende tydelige, og har resultert i et politisk samarbeidsklima som knapt har vært verre.

Holdningene i de indre sirkler av Arbeiderpartiet er klare: nok er nok i samepolitikken. Den samiske rettighetskampen må dempes og knebles, og Sametinget tvinges til større grad av lydighet.

Sametingets tendens til å utfordre regjeringen i sentrale spørsmål som vedrører urfolk og utenrikspolitikken, mineralutvinning, olje, gass og energi, næringsutvikling og fiskeri har provosert sentrale tillitsvalgte i partiet. Særlig provoserende har det nok vært at det nettopp er APs “regjering” på Sametinget som har ligget i vedvarende opposisjon og konflikt med regjeringen siden siste valg.

Sentrale premissgivere for Arbeiderpartiets manglende ambisjoner for norsk samepolitikk er politikkens “ånden som går” Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, stortingsrepresentant Ingalill Olsen og parlamentarisk leder Helga Pedersen. De to sistnevnte har sågar i  den siste tiden gjort seg bemerket ved å aktivt forsvare EDLs ekstreme kamp mot all samepolitikk. Ingalill Olsen framholder at EDL representerer en lovlig organisasjon i Norge:

For meg er det helt åpenbart at vi har organisasjonsfrihet her i landet. Folk må være med i de organisasjonene de ønsker å være med i.

Nja, ikke helt slik kanskje? For ifølge leder for Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo, har flere NSR-medlemmer fått beskjed fra Arbeiderpartiet om at medlemskap i NSR og Arbeiderpartiet er uforenelig. Altså: ville konspirasjonsteorier om samer og ekstrem motstand mot all samepolitikk er med andre ord velkommen i arbeidernes parti, men medlemmer med tilhørighet til organisasjoner med litt mer radikal tilnærming til norsk urfolks- og samepolitikk er det ikke.

Rigmor Aasrud er ansvarlig statsråd for det samepolitiske området, og har gjentatte ganger gjort et betydelig nummer ut av sine fraværende ambisjoner innen eget politisk ansvarsområde. Når hun nå ansetter en ny statssekretær med ansvar for samepolitikk, er hun på jakt etter en person som ikke i fullt så stor grad har egne idéer på samepolitikkens vegne og som kjenner verdien av servilitet og lojalitet.

Raimo Valle forlater derfor sin post som statssekretær for samepolitikk fordi han representerer en linje som handler om økte ambisjoner for norsk samepolitikk i Arbeiderpartiet. Det passer dagens politiske ledelse dårlig for det  som etterhvert framstår som en valgkamp-strategi for nordområdene: å dempe retorikken og debatten rundt samiske rettigheter og norsk samepolitikk. Alle vet at man vinner ingen valg på urfolkspolitikk eller samiske rettigheter.

Dagens politiske klima er dessuten så kjølig for partiet at det trolig har mer å tjene på en politikk som underkommuniserer det samiske.

Så ville det selvsagt vært en skjebnens bitre ironi dersom Arbeiderpartiet tapte stortingsvalget og vant sametingsvalget i 2013 – med Raimo Valle som neste sametingspresident.

Share this Story

About Pål Hivand

Kommunikasjonsrådgiver for Sametinget, og skribent. Wikipedianer. Twitrer og blogger om politikk, medier, samer og musikk. Hekta på jazz, lakris og landeveissykling. Masterstudent i ledelse ved UIT og skriver om Miles Davis. Pappa til to superhelter.

3 comments

  1. Regjeringens “Satsing på nordområder” er egentlig olje,-gass- og mineralutvinning, så da passer samepolitikk heller dårlig inn.

Skriv din kommentar

Pål Hivand © Copyright 2013. Some rights reserved.